Bust "Nicolae Bretan" la Liceul de Muzica

   

In sala de concerte a Liceului de Muzica "Tudor Jarda", elevi, profesori, invitati au trait vineri emotia dezvelirii unui bust din bronz, "Nicolae Bretan", realizat de artista Ana Rus din Bucuresti, la initiativa fiicei Iudit a marelui muzician. Au luat cuvantul in cadrul festivitatii dr. Gavril Tarmure care a subliniat pe scurt amplitudinea activitatii muzicale a lui Nicolae Bretan, nascut greco-catolic la Nasaud in 1885 si ajuns interpret liric-bariton, regizor, compozitor (cinci opere si peste doua sute de melodii), director al Operei din Cluj, insuficient cultivat azi. Sculptorul Ana Rus s-a referit la randu-i la conditiile care au dus la implinirea dorintei fiicei muzicianului de a readuce in actualitate personalitatea lui Bretan. Ana Rus a donat scolii o monografie si un disc pe care este inregistrata opera "Luceafarul", compozitie a lui Nicolae Bretan si cantata in limbile romana si maghiara. Profesoara Liana Baca, directoarea scolii, a multumit pentru un dar atat de semnificativ oferit Liceului de Muzica si dezvelirea bustului a dat celor prezenti senzatia revenirii in actualitate a marelui om nascut pe meleagurile noastre. Participantii, intre care actorul Eusebiu Stefanescu prezent la Bistrita cu prilejul Festivalului "Nosa", au putut asculta minunate melodii compuse de Bretan pe versuri eminesciene, in interpretarea Roxanei Costeanu, Ioan Marin Tiganila si Cristinei Balan Pahone.

Asa cum au spus directoarea Liana Baca si artista Ana Rus, prezenta bustului "Nicolae Bretan" se spera sa fie un factor stimulator pentru elevi.
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 16:09
Sursa: Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Mesagerul de Bistrita-Nasaud
Cele mai citite stiri
Presedintele Radu Moldovan, la Centenarul Brigazii 81 Mecanizata:Ma inclin cu respect in fata sacrificiilor fiecaruia dintre dumneavoastra
Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, a transmis cu prilejul ...
Doua tone si jumatate de produse cerealiere transportate fara documente legale, confiscate de politisti
Politistii din cadrul Serviciului Rutier impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Stat pentru ...
Se circula in conditii de iarna pe DN 17 C, de la Telciu spre limita cu Maramures!
Pe DN 17 C, mai sus de Telciu, spre limita de judet cu judetul Maramures, se circula in conditii de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor