Vasile Netea, sarbatorit la o suta de ani de la nastere

   

Din initiativa criticului de arta Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judetene si presedinte al Uniunii Artistilor Plastici Bistrita, la Galeria de Arta "Arcade-24" a avut loc, joi, o seara in care personalitatea culturala a carturarului Vasile Netea a fost prezentata in intreaga-i splendoare.

In prefatarea manifestarii, Oliv Mircea a amintit celor prezenti participarea lui Vasile Netea la cateva editii ale Saloanelor "Rebreanu" din municipiul nostru, aratand un consistent spirit de solidaritate. Pentru criticul Mircea, chintesenta intregii activitati a lui Netea se poate privi din perspectiva evidentierii valorilor Transilvaniei. Prin sarbatoarea dedicata lui Netea s-a intentionat inaugurarea manifestarilor "Cadran", care vor cuprinde mai multe conferinte. In continuare, au fost prezentati invitatii de la Targu-Mures, locul unde Vasile Netea este mai viu ca oriunde prin cativa oameni dedicati cercetarii vietii si operei sale; ii numim pe Vasile Dobrescu, Dumitru Poptamas, Liviu Boar si Mihail Mircea.

Primul dintre evocatori a fost Vasile Dobrescu, cu tema "Vasile Netea si istoria moderna a Romaniei", aratand elemente biografice, perioada formatiei intelectuale, parte dintre cartile publicate. Vasile Netea s-a nascut in 1 februarie 1912 in comuna Deda, mama sa era din Gledin si purta de fata numele Onigas. Scoala primara a urmat-o la Deda, iar in anul 1931 pleaca la Targu-Mures, unde frecventeaza Scoala Normala. A debutat cu poezie in revista Liceului "Alexandru Papiu Ilarian", a luat contact cu revista "Astra", in care a publicat doua articole si poezia "Pamant". In anul 1928 a publicat in ziarele "Patria" din Cluj si "Drapelul" din Lugoj. Dupa absolvire, a fost invatator in Teaca, Lunca Bradului, Reghin si pe Valea Muresului. Intre anii 1939-1940 a continuat studiile - pedagogia la Universitatea din Cluj, apoi la Bucuresti intre 1940 si 1941. Intre anii 1942-1946 urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii Bucuresti. In anul 1948, in cadrul Universitatii din Bucuresti, a sustinut doctoratul cu lucrarea "George Baritiu: Viata si opera". A facut si politica la liberali si puscarie politica dupa razboi, unde s-ar fi intalnit cu poetul Lucian Valea. Nu este de uitat ca la procesul lui Iuliu Maniu, Netea a vorbit zece minute, in aparare, dupa care a fost evacuat fortat din sala de proces. Intreaga activitate a lui Netea a avut ca si combustie iubirea pentru patria sa pe care a descoperit-o altora prin conferintele sale pe mai tot teritoriul tarii, ramanand cunoscut ca un vorbitor exceptional.

La randul sau, Dimitrie Poptamas - in comunicarea "Pluridimensionalitatea carturarului Vasile Netea" - a luminat efigia personalitatii lui Netea din perspectivele diversitatii preocuparilor omului cu atata energie si curiozitate intelectuala, puse in slujba poporului roman, in vremi deloc confortabile. Dimitrie Poptamas conduce o fundatie care se ocupa de tiparirea operei si pastrarea memoriei carturarului, osardie care continua fibra patriotica a activitatii lui Netea si prin almanahurile tiparite pentru romanii din zona Cernauti.

In continuare, Liviu Boar, in comunicarea "Activitatea lui Vasile Netea in cadrul Caminului Cultural Avram Iancu al refugiatilor ardeleni 1941-1944", a explorat perioada refugiului in Romania, pe vremea ocupatiei maghiare, si prin fotografii din epoca a demonstrat o activitate culturala remarcabila, menita sa pastreze optimismul si credinta in viitorul drept al natiei in randul refugiatilor peste Carpati.

A urmat Mihail Mircea, care a vorbit cu profesionalism despre folcloristul Netea in lucrarea "Carturarul Vasile Netea in folcloristica muresana", subliniind excelenta culegere de poezie populara "Muras, Muras, apa lina", realizata impreuna cu Eugen Nicoara si tiparita in 1936. Din antologia "Muras..." ar fi selectat versuri si Lucian Blaga pentru o carte a sa - "Florilegiu". A incheiat seria expunerilor scriitorul David Dorian, care s-a ocupat de interviurile lui Netea, publicate in cartea "Sub zodia intrebarii". Printre intervievati: Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Constantin Noica, Dan Petrasincu (stiut dupa razboi sub numele de exil italian Angelo Moretta), Otilia Cazimir si altii, carora, dupa comentariul (implicit stilistic) al lui David, Netea le-a adresat intrebari vii, teme care-l preocupau cu adevarat, privitoare la viata literara si framantarile culturale ale epocii.

Amfitrionul intalnirii, Oliv Mircea, in cuvantul de incheiere a schitat un portret al celui sarbatorit, folosind si datele veritabilelor conferinte rostite, pentru evidentierea elanurilor si nelinistilor sufletesti ale unui copil de taran, ajuns scriitor, istoric, folclorist, publicist, razbatator in cultura prin profunzimea preocuparilor, talent si slujirea exemplara a poporului sau.

A fost o sarbatoare pe care Vasile Netean (1 feb. 1912-6 mart. 1989) a meritat-o cu prisosinta la implinirea a o suta de ani de la nastere.
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 16:07
Sursa: Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Mesagerul de Bistrita-Nasaud
Cele mai citite stiri
Felicitari ! Gloria, in optimile Cupei Romaniei. CS DACIA MIOVENI 2012 - CS GLORIA 2018 BN 15-27
Gloria 2018 a obtinut calificarea in etapa urmatoare in Cupa Romaniei Fan Courier, dupa ce a invins ...
In premiera, o clasa de invatamant dual in Bistrita-Nasaud
Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" Bistrita are, in oferta pentru invatamantul profesional si tehnic ...
Noile carti de identitate vor avea o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital
UE introduce masuri de securitate mai stricte pentru cartile de identitate pentru a reduce frauda de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor