Cum ne afecteaza tensiunile din familie si cum le putem ameliora?

   

Abandonul scolar, divorturile, violenta domestica, dar si situatiile in care minorii fug de acasa sunt principalele efecte ale dezarmoniei in familie, pe care psihologii le identifica in Romania. Dupa parerea specialistilor, includerea la nivel social a unui program terapeutic destinat famiilor este o prioritate in contextul in care, de la an la an, procentele acestor probleme sunt in crestere, iar unul din cinci casatorii sfarsesc prin divort, durata medie a mariajului in tara noastra atingand un numar ingrijorator, de 13,6 ani.
Cauze: Tensiunile din familie apar din lipsa posibilitatilor financiare, stress-ului si lipsa unei comunicari eficiente intre membri

Armonia in familie poate fi periclitata atat de factori externi, ce tin de dinamica societatii in care ne aflam, cat si de factori din interior care fac referire la calitatea relatiilor dintre membri, sunt de parere specialistii. "Referitor la factorii externi care pot tensiona relatiile unei familii amintim lipsa posibilitatilor financiare, lipsa unui loc de munca, un loc de munca solicitant etc. In privinta factorilor interni, motive generatoare de conflict intrafamiliar ar fi: stiluri parentale diferite sau disfunctionale, relatie de cuplu deficitara, lipsa unei comunicari eficiente intre membri, neintelegeri cu familia extinsa, depresia unuia dintre membri, dificultati in gestionarea unor situatii de criza in familie,etc. Conflictele nerezolvate pot dauna ireparabil relatiei maritale si mai apoi, ca un efect de domino, intregii familii", considera psihologul Livia Popescu de la Centrul de Psihoterapie si Consiliere Familiala CUORE.

Psihologul ne poate face munca de acasa mai usoara

De cele mai multe ori, intr-o prima etapa exista negarea, din partea membrilor, a problemelor din familie, iar psihologii considera ca tensiunile din familie pot fi controlate si diminuate chiar inainte ce acestea sa se dezvolte. "Este important sa ne punem intrebari de genul As dori sa imbunatesc ceva in familia mea?, Ce as vrea sa schimb inspre bine?, Ce am incercat pana acum in acest sens?, A dat roade sau poate ar fi indicat sa incerc ceva nou? Plecand de la aceste intrebari si de la dorinta de schimbare in pozitiv, putem apela la ajutorul unui specialist care ne poate face munca de acasa mult mai usoara", declara psihologul Livia Popescu.

Rolul psihologului intervine si acolo unde relatiile dintre membri functioneaza la parametrii firesti, insa se doreste ca acestea sa functioneze la parametrii maximi, timpul petrecut impreuna sa fie unul de calitate si relatiile dintre membri sa fie cat mai fructoase, considera specialistul. "Este foarte important ca psihologii sa mentina o relatie stransa cu medicii, cadrele didactice dar si cu departamentele de resurse umane ale companiilor, in asa fel incat acestia sa ii poata indruma inspre asistenta psihologica specializata, acolo unde sesizeaza indici de distres care pot cauza individului si, inevitabil, sistemului familial din care face parte", afirma psihologul CUORE.

Ce implica terapia de familie, cat dureaza si cat costa?

Terapia de familie pune sarcina schimbarii pe umerii tuturor membrilor familiei si nu a copilului in exclusivitate, crede specialistul. "Cand unul dintre membri resimte un distres emotional, acest lucru poate avea efect de domino asupra celorlalti membri cauzand un dezechilibru familial. Terapia familiei pare sa aiba sens pentru intreaga familie si transmite urmatorul mesaj catre membri: Acum, in sfarsit suntem impreuna si puteam sa ii dam de capat", considera psihologul.

"Cu ajutorul numeroaselor tehnici interactive si creative, psihologul va crea impreuna cu familia premisele unei mai bune comunicari intre membri, va oferi informatii esentiale de parenting si se va focusa pe nevoile cuplului. Va accentua aspectele pozitive si va oferi prescriptii pentru acasa, pentru a facilita experimentarea de noi situatii benefice familiei. Avand in vedere ritmul propriu al fiecaruia dar si dorinta ca terapia sa dea rezultate care sa se mentina pe termen lung, procesul terapeutic poate varia intre 6 si chiar 9 luni", explica psihologul Livia Popescu.

Costurile pentru o sedinta de psihoterapie se pot situa undeva intre 100-150 de ron, un cost mic comparativ cu tarifele din UE, unde pretul per sedinta se poate ridica pana la 100 de euro.

Psiholog CUORE: "Avem nevoie de un program social mai amplu care sa includa si terapiile destinate familiilor"

Specialistul considera ca este nevoie de un program de amploare care sa vizeze atat prevenirea conflictelor familiale, cat si depasirea situatiilor de criza din sanul familiei, iar initiatorul acestui program ar putea fi Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. "Un astfel de program ar putea ajuta la normalizarea fenomenului si la oferirea de alternative prin informarea asupra existentei unor astfel de centre pe piata. De asemenea, ar fi de un real folos daca serviciile psihologice destinate familiilor ar fi decontate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate", conchide psihologul Livia Popescu de la Centrul de Psihoterapie si Consiliere Familiala CUORE.
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 09:24
Sursa: Bistrita 24

Articol citit de 137 ori


Bistrita 24
Cele mai citite stiri
Mare petrecere in centrul Nasaudului
Mancare si bautura pe alese, muzica si voie buna din belsug. Acestea sunt coordonatele pe care se ...
Cupluri sarbatorite de administratia Nasaudului, la "Nunta de Aur"
Vineri, in cea de-a doua zi a sarbatorii orasului Nasaud, administratia locala a tinut sa continue ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor