Mircea Gelu Buta - totul despre statuia lui Andrei Muresanu

   

La "Clubul pentru neam si tara" din cadrul Cercului Militar al Garnizoanei Bistrita a fost prezentata joi, de la ora 18.00, conferinta "Statuia lui Andrei Muresanu", de catre prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judetean de Urgenta.

Conferinta s-a sprijinit pe rezultatele unei cercetari intreprinse de prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta si de doctorul in istorie Adrian Onofreiu de la Arhivele Statului Bistrita-Nasaud. Partea de inceput a fost o densa expunere a mentalitatii de la Bistrita; dupa asezarea sasilor si intoleranta alianta Unio Trio Nationum, de la 1437, pretutindeni in Transilvania maghiarii, sasii si secuii jucau rol de natiuni de prim rang, iar romanii erau tolerati, pozitie restrictiva, marcata de privatiuni care au intarziat dezvoltarea etniei majoritare. Patrunderea romanilor in cetate s-a petrecut tarziu, urmare a emanciparii lor, a castigarii unui statut.

Excelent documentat, prof.univ.dr. Buta a prezentat numele familiilor si imobilele pe care le-au construit sau ridicat ca locuinte primii romani cu proprietati intre ziduri. "Romanii au intrat firesc si cu demnitate in Bistrita", a aratat conferentiarul, staruind asupra numelor si ocupatiilor familiilor romanesti fruntase, dintre care nu poate lipsi cel al lui Victor Moldovan, ajuns al treilea om in stat pe vremea lui Carol al II-lea. Dupa intrarea Bisericii de la Protopopiat in proprietatea romanilor, Piata Unirii a devenit o agora a comunitatii romanesti, in dezvoltare, si ridicarea unei statui a lui Andrei Muresanu a devenit un deziderat care s-a implinit la multi ani dupa 1918, deoarece exista, pe de o parte, o opozitie a sasilor, si in acelasi timp, erau disensiuni in randul romanilor ortodocsi si greco-catolici. Abordand tema din perspectiva antropologiei culturale, prof.univ.dr. Buta a staruit asupra pasilor marunti ai ridicarii si sfintirii statuii lui Andrei Muresanu; la 15 septembrie 1935 a fost pusa temelia piedestalului, artistul care a realizat-o fiind Cornel Medrea, iar data fixata pentru inaugurare, 27 noiembrie 1938. In 1940 a trebuit sa fie coborata de pe soclu, urmare a incorporarii in Ungaria a unei parti a Transilvaniei. Statuia a fost transportata la Sibiu si asezata acolo, dupa care, "repatriata" la Bistrita, a ajuns sa fie asezata pe piedestalul destinat lui Horty Miklosch.

Opinia dr. Buta este ca locul statuii lui Andrei Muresanu ar fi in Piata Unirii, iar langa Biserica Evanghelica ar putea fi ridicata o statuie a lui Petru Rares, alaturi de fruntasi sasi ai acelei vremi, in cadrul unui proiect care ar reda mai adecvat parcursul unei realitati si al aspiratiilor romanilor la Bistrita.

Avand un stil colocvial, antrenant, pigmentat cu fine observatii asupra obiceiurilor vremii, conferinta prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta a fost aplaudata si a starnit o interesanta dezbatere, moderata de jurnalistul si profesorul Adrian Manarca. De altfel, materialul conferintei este parte a unui proiect de studiu amplu al medicului Buta, intelectual de tipul lui Victor Papilian, interesat de cultura si de mersul bun al comunitatii bistritene, pentru care a dezvoltat cateva implinri remarcabile.
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 11:05
Sursa: Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Mesagerul de Bistrita-Nasaud
Cele mai citite stiri
Noile carti de identitate vor avea o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital
UE introduce masuri de securitate mai stricte pentru cartile de identitate pentru a reduce frauda de ...
In premiera, o clasa de invatamant dual in Bistrita-Nasaud
Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" Bistrita are, in oferta pentru invatamantul profesional si tehnic ...
Daniel Suciu, propus pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale!
Deputatul Daniel Suciu a fost votat in unanimitate, in Comitetul Executiv al PSD, drept propunere ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor