Cea de-a IX-a editie a Conferintei Nationale "Text si discurs religios", la Rodna, pentru prima data in mediul rural

   

Asociatia Culturala "Text si discurs religios", infiintata de membri ai Catedrei de Limba Romana si Lingvistica Generala din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, cu participarea mai multor cercetatori si profesori universitari din tara, are ca principala forma de manifestare Conferinta Nationala "Text si discurs religios". Dupa primele cinci editii organizate la Iasi si, apoi, la Universitatea de Vest din Timisoara, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, misiunea onoranta de a gazdui cea de-a IX-a editie a Conferintei ii revine Licelui Tehnologic "Florian Porcius" din Rodna, pe 10 si 11 mai. Pentru prima data desfasurata in mediul rural, organizarea CNTDR la Rodna, in anul centenarului Marii Uniri, se doreste a fi un prilej de omagiere a memorandistilor originari din sau adoptati de aceste meleaguri (Ioan Para, Gherasim Domide), a personalitatilor culturale si stiintifice care si-au legat destinul de tinuturile nasaudene si care au contribuit la unitatea tuturor romanilor, la iluminarea acestora.
"Prin demersul de fata, ne exprimam admiratia fata de tinutul istoric al Nasaudului, cunoscut in documente ca Districtus Rodnensis sau Districtul Valachalis, si gratitudinea fata de pleiada de personalitati, barbati luminati, carturari de traditie, fii ai populatiei greu incercate a acestei zone, si dovedim ca si acum, prin intelegerea si marinimia unui grup de oameni, se pot organiza actiuni cu ecou in lumea stiintifica, demne de ilustrii inaintasi si de harurile celor de azi", arata organizatorii.

Deschiderea Conferintei va avea loc la Caminul Cultural din Rodna, joi, 10 mai, de la ora 15.00.

Invitati de onoare sunt: IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, prof. univ. dr. pr. Ioan Chirila, conf. univ. dr. pr. Constantin Necula, prof. univ. dr. acad. Gh. Chivu, prof. univ. dr. dr. h.c. Bogdan Cuza, prof. univ. dr. dr. h.c. Alexandru Gafton, prof. univ. dr. Adrian Iacob.
Vineri, 04 Mai 2018, ora 13:20
Sursa: Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Mesagerul de Bistrita-Nasaud
Cele mai citite stiri
Deputat Daniel Suciu: Robert Sighiartau, numele tau este ipocrizie!
Robert Sighiartau, numele tau este ipocrizie! Am evitat ieri sa fac comentarii la cald despre ...
Doua tone si jumatate de produse cerealiere transportate fara documente legale, confiscate de politisti
Politistii din cadrul Serviciului Rutier impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Stat pentru ...
Diana Morar (PNL): "Tovarasi" din PSD, opriti dezmatul din bani publici ca vin zile negre pentru bugetul pe 2019!
Administratia PSD trebuie sa inceteze cu dezmatul din bani publici! Cetatenii care platesc impozite ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor