Test drive BMW - Vals si tango, dupa care rock (Galerie foto si video)

Duminica, 18 Martie 2012, ora 18:22
4007 citiri
Test drive BMW - Vals si tango, dupa care rock (Galerie foto si video)
Foto: Ziare.com

BMW a organizat, duminica, JoyDrive Tour 2012, pe Aerodromul Alexeni. Evenimentul pregatit de Motor AG a fost, intr-adevar, o bucurie, si a coincis cu prezentarea celui mai recent model al Seriei 3, 335i.

La aproape 70 de kilometri de Bucuresti si nu departe de Urziceni se afla Aerodromul Alexeni, unde BMW a ales locul perfect pentru un drive test. Departe de aglomeratie, si camp cat vezi cu ochii, aerodromul pare pista perfecta de incercari a constructorului german.

La putin timp dupa sosire, participantii - in jur de 50 - au fost impartiti in patru grupe, iar fiecare a avut ocazia sa treaca prin mai multe "probe de indemanare". "Armele" s-au dovedit a fi cele aproximativ 20 de masini BMW, toate cu cutie de viteze automata, reprezentand 13 modele ale producatorului bavarez.

Atunci cand le vezi asteptand linistite, aranjate perfect pe trei coloane si auzindu-le zgomotul in surdina al sutelor de cai putere de sub capota, nu poti decat sa zambesti si sa-ti imaginezi ce te asteapta. Dar imaginatia se opreste aici, dupa care urmeaza realitatea.

Fiecare masina a fost luata in primire de un pilot si un copilot, care urmau sa faca schimb ulterior. Asa am ajuns copilot al lui Radu Ariciu, pilot de drag racing, care s-a prezentat scurt - "pilot". Nici nu-ti trebuie mai mult pentru testul ce urma sa inceapa.

Vals si tango, dupa care rock

Primele masini incercate au fost cele din Seria 3, cate un model cu injectie directa si unul diesel pentru fiecare. Participantii la drive test urmau sa conduca doua tururi, alte doua fiind in calitate de copilot. Senzatia? "Este greu sa scrii ce simti aici, nu poti sa-ti gasesti cuvintele".

Trebuie spus ca fiecare test a fost coordonat, prin statii aflate in fiecare dintre masini, de conducatorii auto BMW. "Asa, danseza cu ea precum ai dansa cu o femeie, vals sau tango", se aude vocea instructorului, care urmareste de pe margine. "Tu deja ai trecut la rock", il atentioneaza pe un pilot ceva mai prins de sutele de cai putere asupra carora are stapanire prin simple apasari ale pedalei.

Cat de fin sa apesi pedala in curba, cat de mult sa accelerezi inainte de viraj, cat de repede sa te hotarasti pe care parte eviti un jalon, cum sa nu te pierzi cand masina derapeaza? Mainile sunt stranse pe volan, picioarele incordate, iar totul se desfasoara pe "repede inainte".

Dupa doua ture de copilot - este greu si oarecum frustrant sa fii copilot intr-o asemenea masina -, am vrut sa vad ce inseamna Seria 3. N-o sa ma leg de faptul ca, din cauza ca s-a folosit apa pentru a se semnaliza traseul, masina a derapat usor in curbe. Dar trebuie sa recunosc ca motoarele diesel dau mai multe batai de cap decat cele pe injectie directa. Iar aceste masini sunt aproape de ceea ce putem numi perfectiune.

Motorul se tureaza cu un rost

A urmat traseul prin oras, la volanul unui BMW Seria 7. Dincolo de cele doua camere situate intr-o parte si alta a masinii, pentru a filma "unghiul mort", ramane impresia ca nu exista nicio imbunatatire de care sa aiba nevoie aceasta masina.

"Nu tureaza motorul degeaba, ca alt producator german", spune multumit soferul. Senzatia de afundare in scaun si un gol in stomac se datoreaza celor sub sase secunde necesare ajungerii pana la o viteza de 100 de kilometri pe ora, dar iti dai rapid seama de doua lucruri.

Primul este ca ar fi o ipocrizie sa spui ca nu-ti doresti o masina ca asta pentru viteza. Al doilea lucru este acela ca o astfel de putere nu trebuie data celor cu putini ani sau kilometri de experienta. Pentru ca viteza fura foarte usor in curbe, cand in locul jaloanelor poate nu exista doar un parapet, ci o prapastie, un grup de oameni sau un copac.

Seria 1, "piticul" acestui test drive, a urmat la rand. Dupa surorile mai mari, 3 si 7, tot ce puteai sa te astepti era ca acest model sa te surprinda. Si a facut-o.

Regula a fost aceeasi ca si la Seria 3. Cate doua tururi printre jaloane, slalom-uri, accelerari si intoarceri la 180 de grade, cu cate un model cu injectie directa si unul diesel. Rezultatul a fost acelasi: cel pe injectie este o incantare, celalalt are ceva ezitari pe aceste portiuni de traseu, unde accelerezi si franezi brusc, de la o secunda la alta.

Surpriza a reprezentat-o modelul 118i, de 170 de cai putere, astfel explicandu-se de ce masina era intr-atat de naravasa, incercand sa iasa din traseul stabilit si sa doboare jaloanele.

Nu in ultimul rand, evenimentul a reprezentat motivul pentru prezentarea Seriei 3 335i, dotat cu un motor de 306 cai putere, care poate ajunge la 100 de kilometri pe ora in doar 5,5 secunde. Cu alte cuvinte, BMW a investit tot ce a avut mai drag in acest model.

La final, o cursa cu un Active Hybrid 5 a facut mai usor sa ne auzim gandurile. Motorul nu scoate niciun sunet, poate atinge suta de kilometri in mai putin de sase secunde si repejor si 160 de kilometri pe ora. Pentru ca, asa cum a zis si pilotul, pe multe drumuri din lume am fi ramas fara carnet, dar pe o pista a unui aerodrom poti sa mergi cu orice viteza. Iar hibridul Seriei 5 parea ca poate atinge orice viteza, mult prea repede pentru cat credit i-ar acorda un neavizat.

Drive testul organizat de BMW a reprezentat o bucurie, asa cum s-a anuntat. Si a lasat o parere, luata inapoi spre Bucuresti pe masura ce aerodromul ramanea in urma - ca asa trebuie sa arate un drive test.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#drive test BMW, #modele BMW, #test drive BMW Urziceni, #masini BMW , #modele