El Gallinero, tabara rromilor din Madrid: Cocioabe, gunoaie, Audi si BMW

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 10:19
4072 citiri
El Gallinero, tabara rromilor din Madrid: Cocioabe, gunoaie, Audi si BMW
foto: El Mundo

La nici 15 kilometri de centrul Madridului se afla una dintre cele mai mari si mai sarace colonii de rromi din Spania. Aici locuiesc 400 de tigani romani.

Despre acestia, in contextul expulzarilor din Franta, scrie cotidianul El Mundo.

In tabara El Gallinero locuiesc mai mult de 400 de persoane. Locul este inecat in gunoaie, nu exista apa, nu exista lumina sau conditiile minime de igiena. In ciuda mizeriei din jur, niciunul dintre tiganii romani nu vrea sa se intoarca acasa. In reportajul din El Mundo, tabara El Gallinero este asemanata cu cele din Brazilia.

Rromii care locuiesc aici au un intreg arsenal de argumente pentru a ramane in Spania. Spun ca sunt cetateni europeni, ca unii dintre copii li s-au nascut aici.

"Vreau sa raman aici. Tara noastra este foarte saraca. In Romania, nu ai casa - aici macar avem cocioabe. Spalam parbrize la semafoare si ne merge mai bine. Adunam 20 sau 30 de euro si mancam", spune Ana, de 22 de ani, care are deja doi copii. Sunt murdari si zdrentarosi, dar stau sa li se faca poze.

"Ce sa fac eu in Romania cu trei copii? Fiul meu s-a nascut aici, am toate drepturile", spune un barbat care nu vrea sa-si dezvaluie numele. "In Romania nu avem nici casa, nici masa. Nu avem nimic. Ne-am vandut casa ca sa venim aici", spune Ciprian, citat de El Mundo.

In ciuda mizeriei din jur, peste tot sunt masini marca Audi si BMW. Fiecare cocioaba are masina ei. In tabara functioneaza o lege nescrisa: nu locuiesc decat romani. "Toti suntem tigani din Romania. Altul nu are ce cauta aici", explica un barbat rrom.

Ocupatia de baza a barbatilor este delincventa, iar femeile, cersesc. "Muncesc. Cersesc!", spune Maria, reporterilor de la El Mundo.

Reportajul a fost unul dintre cele mai accesate articole publicate de El Mundo. Are zeci de comentarii, foarte multe dintre ele extrem de critice la adesa guvernului spaniol care ii tolereaza pe tigani, dar si la adresa rromilor, calificati ca fiind obraznici, hoti si lenesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#rrom Spania, #rromi Franta, #rromi expulzati Franta, #El Gallinero , #Romania