BMW vs Mercedes-Benz: Lupta pe segmentul masinilor mici

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:50
3727 citiri
BMW vs Mercedes-Benz: Lupta pe segmentul masinilor mici
Foto: Arhiva

Cea mai intensa lupta din lumea auto de lux, dintre Mercedes-Benz si BMW, intra intr-o noua era si va testa apetitul clientilor pentru masinile mici la preturi mari.

De cand BMW a renuntat la brandul Rover, iar Mercedes a scapat de relatia cu brandul american Chrysler, ambele companii s-au concentrat pe vanzarea masinilor premium.

In prezent, presiunea de a limita consumul de combustibil, dar si existenta unui numar mai mic de nise care pot fi exploatate, ambele companii incearca sa-si gaseasca noi oportunitati de crestere, reprezentante si de masinile de dimensiuni reduse, relateaza CNN Money.

Cine iese invingator? Sa analizam:

Vanzari

BMW rupe o bucata serioasa din cota de piata premium. Potrivit IHS Automotive, Mercedes-Benz detine 21,4 la suta din piata, in scadere fata de cele 25% din 2001. In schimb, BMW, care avea tinta de vanzare de doua milioane de masini pe an, pana in 2020, a urcat atat de mult incat a mutat tinta pana in 2016, iar masinile din seria 3 sunt cel mai bine vandute modele de lux din lume.

Avantaj: BMW.

Eficienta operatiunilor

BMW a obtinut una din cele bune rate ale profitabilitatii din lume, in acest domeniu. Astfel, in 2011, rata profitabilitatii (inainte de plata taxelor si dobanzilor) era de 11,8 la suta, in timp ce Mercedes a obtinut doar 9%.

De altfel, Mercedes are cu adevarat o problema de eficienta: plateste mai multi oameni decat BMW, pentru a face mai putine masini decat rivalul sau.

Avantaj: BMW.

Venituri per masina vanduta

Mercedes tinteste oamenii cu bani. Foarte multi bani. Astfel, isi permite sa ceara zeci de mii de dolari pentru o masina. De exemplu, modelele AMG si Black Edition isi aduc venituri de 53.000 de dolari pe unitate vanduta. In schimb, popularitatea seriei 3 de la BMW, o masina mai ieftina din gama premium, cantareste greu. In medie, BMW obtine venituri de 47.400 de dolari pe unitate.

Avantaj: Mercedes-Benz.

Crestere bazata pe modele noi

Mercedes si-a refacut modelele din clasele A si B, micsorandu-le dimensiunile. BMW continua sa vanda masinile din portofoliul vechi, cum ar fi crossoverul X4, insa nu poate face flotei de masini mici venite din partea rivalului.

Avantaj: Mercedes-Benz.

Recunoasterea modelelor

Aici, micile detalii conteaza. Cati oameni care nu lucreaza la Mercedes stiu care sunt diferentele intre un SL, SLK, SLR sau SLS? La BMW, lucrurile sunt simple: cu cat este mai mare numarul - 1, 3, 5, 7 - cu atat este mai mare si pretul. In acelasi timp, BMW foloseste mereu grilajul tipic, in timp ce sigla Mercedes, o stea in trei colturi, este pusa in diverse locuri si are diferite marimi, fiind mai greu de recunoscut dintr-o privire.

Avantaj BMW.

Masinile mici

Brandul Smart a fost o groapa fara fund pentru Mercedes, care incearca sa se redreseze de 14 ani. In prezent, are un parteneriat cu Renault, pentru un nou model ce va fi construit pe platforma Renault Twingo si care va fi lansata in 2014.

In schimb, brandul Mini de la BMW are un succes enorm, avand mai multe modele, inclusiv coupe, decapotabil, roadster si SUV. Urmatoarea generatie de Mini va avea tractiune pe fata, la fel ca modelele mai mici de la BMW, specialistii fiind incantati de aceasta idee.

Avantaj: BMW.

Masinile mari

Mercedes a fost nevoita sa renunte la modeul Maybach si il va inlocui cu un super-Mercedes, mai putin exclusiv, dar si mai redus ca dimensiuni.

In schimb, Rolls-Royce de la BMW a avut vanzari record in 2011, inregistrat o crestere de 31%. Totusi, si masinile Rolls devin prea exclusiviste. Phantom Seria II poate costa peste 460.000 de dolari.

Avantaj: Mercedes-Benz.

Castigator: BMW, pentru moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#lupta Mercedes Benz BMW, #masini mici Mercedes Benz, #masini mici BMW , #stiri BMW