Adrian Vasilescu (BNR): O inflatie de 5% este mica pentru Romania

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 20:23
2486 citiri
Adrian Vasilescu (BNR): O inflatie de 5% este mica pentru Romania
Foto: Arhiva

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca o inflatie de 5% este mica pentru Romania.

"In perioada tranzitiei, mai ales in anii '90 cand Romania se confrunta cu inflatie foarte mare, in '93 am avut o inflatie de 300%, exista indicatorul indexare. Venea inflatia, indexam salariile, pensiile. Acum inflatia este mai mica. 300%, 200% sunt cifre care au intrat in istorie. Practic 5% pe an este o inflatie mica pentru Romania. Am avut ani cu 30% inflatie pe luna", a declarat Vasilescu.

Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE

Ultima inflatie cu 30% pe luna a fost in martie 1997. De atunci a tot scazut, am ajuns la inflatie cu o cifra si la inflatia cu 2%. Sa speram ca in a doua parte a anului viitor se indreapta lucrurile si inflatia revine la nivelurile din vara acestui an. (...) La noi salariile sunt mici pentru ca productivitatea este mica. Cererea agregata negativa este un rau necesar pentru ca mai tine in frau inflatia. Comerciantii chiar daca si-ar dori din suflet sa ridice preturile nu pot sa o faca", a mai spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, problema inflatiei este foarte importanta pentru starea sociala a unei tari, pentru bunastarea ei, pentru ca, la urma urmei, in conditiile in care preturile cresc, are de suferit venitul fiecaruia.

"Ai nevoie de mai multi bani pentru a cumpara aceeasi cantitate de marfuri. Atunci cand vorbim de bunastare, in primul rand ne uitam la inflatie. Bineinteles, in primul rand ne uitam la PIB, pentru ca PIB-ul aduce bunastare, ne uitam la calitatea fortei de munca, ne uitam la multi indicatori. Inflatia este un indicator pentru starea de spirit a populatiei si pentru bunastare.

Daca punem in balanta inflatia si preturile trebuie sa intelegem ca inflatia, potrivit definitiei acceptate pe plan mondial, inseamna cresterea generalizata a preturilor de consum, deci o medie a tuturor preturilor, iar la noi cade bine acest indemn de a fi atenti la preturi pentru ca vedem ca din mii si mii de preturi facem inflatie prin cresterea catorva", a mai spus consilierul guvernatorului.

El a mai afirmat ca prognoza tinde spre o inflatie ceva mai calma in a doua parte a anului viitor.

"Cert este ca exista continuu fluctuatii. La urma urmei daca ne uitam in urma anul acesta, nu una, nu doua, dar trei luni mai devreme am ajuns la o cifra de inflatie mai mica decat a multor tari din zona euro", a explicat Vasilescu.

Proiectia curenta a BNR plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 5,1% la sfarsitul anului 2012 si la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite in sus cu 1,9 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Vasilescu inflatie 5, #Vasilescu BNR inflatie, #Vasilescu rata inflatie, #BNR inflatie septembrie , #banci