Adrian Vasilescu: Criza va iesi din scena, lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung

Marti, 26 Martie 2013, ora 15:32
3870 citiri
Adrian Vasilescu: Criza va iesi din scena, lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung

Activitatea bancara este riscanta si nici macar in cele mai performante economii nu sunt rambursate toate creditele, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Criza actuala va iesi candva din scena. Lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung. In noua cursa globala, problema cardinala a Romaniei ce le sintetizeaza pe toate celelalte este castigarea unui loc mai bun in topul competitivitatii europene si, desigur, al celei mondiale. (...) Nici teoria si nici practica nu pun semne egale intre criteriile de performanta ale bancilor si cele care vizeaza ansamblul economiei. In banci, potrivit practicii si legii, grosul capitalului il constituie activele financiare.

O valoare, deci, care se erodeaza dramatic in vremuri de criza. Intr-o companie din economia reala, partea cea mai mare a capitalului o formeaza masinile, utilajele, instalatiile, computerele si asa mai departe, capitalul fix, valori pe care criza le depreciaza mai putin. Acest capital este evaluat periodic, iar cifrele inscrise in patrimoniu cresc chiar si in cazul in care respectivele active industriale sau economice aduc pagube in loc de profit. In banci este altfel", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, in banci, capitalul de baza, activele financiare, se erodeaza continuu.

"Mai mult, se imputineaza si se scumpesc. Este absolut necesar pentru ca o banca sa-si pastreze substanta capitalului sa faca o rata a profitului peste rata inflatiei, cu doua conditii, profitul sa fie net si intregul profit sa fie capitalizat, ceea ce ar insemna sa nu mai ramana nici macar un singur leu pentru investitii, dividende, provizioane sau rezerve.

Daca banca nu isi mareste in acest fel capitalul, va fi obligata sa isi limiteze plafonul de credite. Cine va pierde? Economia si populatia, desigur. Activitatea bancara este riscanta. Nici macar in cele mai performante economii nu toate creditele sunt rambursate. In Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, incidenta creditelor neperformante, sau depreciate, cum le numim acum, este mai mare.

Nu este vorba despre cauzele sonore, intens mediatizate, cat despre sume importante ale unor companii mari de stat ori private ce nu pot sa-si plateasca datoriile. Aceste companii si-au garantat creditele cu active pe care bancile, daca si le-ar revendica, fie ca n-ar putea sa le vanda, fie ca n-ar avea ce sa faca cu ele. Sau despre persoane fizice ajunse in incetare de plata", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Societatea are nevoie de banci putenice

El a mai spus ca este normal in aceste conditii ca bancile sa-si faca provizioane, sa puna 'in camara' sume importante din profit pentru a-si acoperi creditele depreciate.

"Societatea are nevoie de banci puternice, care sa faca fata unei economii cu probleme si, in plus, sa o traga spre Uniunea Europeana. Societatii i se cere sa se ingrijeasca de banci. Edificiul bancar urmeaza sa fie consolidat si inca repede. Tara are nevoie de o sursa solida de creditare a economiei reale si a populatiei. Atat de solida incat sa confere creditului mult ravnita sustenabilitate, ceea ce ar insemna recastigarea unei reale increderi in viitor atat de catre banci cat si de clientii bancilor, fie companii, sau cercuri largi ale populatiei. Bancile, partea care imprumuta, trebuie sa aiba ce sa imprumute, sa fie finantate, pentru ca mai departe sa poata finanta.

Apoi li se cere sa fie cu ochii in patru in selectarea clientelei ca sa nu piarda banii acordand credite unor persoane, unor familii care ar putea deveni, la un moment dat, insolvabile. In egala masura, sa nu dea bani unor visatori sau unor persoane cu viitor profesional incert care ar putea oricand sa isi piarda sursele de venit si, in consecinta, sa isi piarda bunurile cumparate pe datorie, chiar casa. La banca nu se sta la coada ca la fiecare magazin unde, cand iti vine randul, ceri marfa , o platesti si pleci.

Aici poti sa ajungi la ghiseu, sa soliciti un credit, iar banca sa nu ti-l dea. Important este ca banca sa nu refuze creditarea, doar pentru ca sefii ei pleaca de la simple suspiciuni de neincredere, uneori cauzate de o analiza nu indeajuns de profunda si de profesionala. Un nu este adeseori mai tentant decat un da. De partea cealalta a publicului creditarea este deseori judecata cu argumentele "populismului", prelevand convingerea ca imprumuturile date de banci ar putea devansa performantele economice pentru a stimula munca, fenomen la fel de periculos", a explicat Vasilescu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#activitate bancara riscanta, #credite rambursabile economii performante, #Adrian Vasilescu BNR conferinta , #banci