BNR: Bancile se asteapta la scaderea solicitarilor de credite

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 15:12
976 citiri
BNR: Bancile se asteapta la scaderea solicitarilor de credite

Bancile se asteapta la scaderea drastica a cererii de credite pentru populatie in ultimul trimestru din 2008, in special a celor ipotecare, in ciuda estimarilor de ieftinire puternica a terenurilor si locuintelor, din cauza inaspririi conditiilor de creditare, arata un sondaj al BNR.

Principala cauza a reducerii cererii este, in opinia bancilor, inasprirea puternica atat a conditiilor de creditare, cat si a termenilor din contractele de imprumut, in special in cazul creditelor cu ipoteca, "ceea ce ar putea contribui la temperarea ritmului de crestere a creditului catre populatie", informeaza NewsIn.

Potrivit raportului realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) cu privire la creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, cardurile de credite vor fi singurele produse de imprumut unde sunt asteptate cresteri usoare in ultimul trimestru din acest an.

Cu toate ca bancile se asteptau inca din trimestrul al treilea al acestui an la o reducere semnificativa a cererii de credite imobiliare, acestea au scazut usor, dupa ce bancile au folosit aceleasi standarde de creditare ca si in trimestrul 2 din 2008, in ciuda scumpirilor practicate de banci pentru astfel de credite.

Media gradului maxim de indatorare folosit de banci la acordarea creditelor a crescut in trimestrul al III-lea pana la 55,3%, cu peste 5 puncte procentuale peste media din trimestrul precedent.

Totodata, costurile creditelor ipotecare in afara celor cu dobanzile au crescut in perioada mentionata, odata cu inasprirea termenilor din contract privind scadenta imprumutului.

Creditele de consum negarantate au crescut peste asteptari, odata cu scaderea puternica a creditelor de consum cu ipoteca

Pe de alta parte, creditele de consum cu ipoteca au scazut drastic, contrar asteptarilor bancilor de crestere in perioada iulie - septembrie 2008.

In acelasi timp, cresterea cererii de credite pentru nevoi personale a intrecut asteptarile bancilor, in ciuda inaspririi puternice a standardelor de creditare, odata cu sporirea semnificativa a cererii pentru carduri de credit, in ton cu estimarile.

Nu in utimul rand, in raportul BNR se mai arata faptul ca, desi toate bancile au inasprit standardele de creditare in trimestrul al treilea din 2008 pentru imprumuturile de nevoi personale, termenii din contractele de credit au ramas nemodificati.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#BNR, #banci comerciale, #estimari, #credite , #banci