BNR interzice creditele cu probleme, Libra Bank si CEC scapa neatinse

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 21:57
5097 citiri
BNR interzice creditele cu probleme, Libra Bank si CEC scapa neatinse

Banca Nationala a interzis bancilor comerciale cu expuneri foarte mari si cu un nivel ridicat al creditelor neperformante sa mai vanda anumite categorii de produse de creditare.

Nicolae Cinteza, seful Directiei supraveghere din cadrul BNR, sustine ca exista mai multe institutii financiare pentru care banca centrala a aplicat restrictii sectoriale la acordarea de imprumuturi atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, scrie Capital.

MKB Romexterra, cu o cota de piata de sub 1%, a primit interdictie din partea bancii centrale pentru vanzarea unui anumit tip de imprumut la care banca a inregistrat pierderi foarte mari pana in prezent. Surse din piata bancara sustin ca MKB Romexterra poate acorda credite lunare doar de valoare egala cu suma rambursarilor.

Pe lista BNR se mai afla si Volksbank, institutie care a raportat o crestere agresiva a creditarii in ultimul an. Volksbank are in momentul de fata cea mai mare expunere pe credite din piata, raportul credite-depozite fiind de 528%.

Lista este completata de Piraeus Bank, cu un raport de 300%. Un raport usor sub 200% este inregistrat de Bancpost, Banca Romaneasca si Unicredit.

Singurele banci unde exista un raport subunitar intre credite si depozite (valoarea depozitelor mai mare decat cea a imprumuturilor acordate) sunt Banca Transilvania - 89%, Libra Bank - 81% (nu au luate in calcul si creditele externalizate catre banca mama), Raiffeisen Bank - 73% si CEC - 72%.

"Decizia BNR nu ne vizeaza in niciun fel. Suntem printre putinele banci din piata care au un raport subunitar intre credite si depozite", a precizat pentru Ziare.com Alina-Maria Vasile, directorul de marketing si comunicare al Libra Bank.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#BNR interzice credite, #banci rele Romania , #banci
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
ULTIMA ORA : TRAIAN BASESCU SI-A DEPUS DEMISIA DIN FUNCTIA DE PRESEDINTE AL ROMANIEI