BNR lanseaza doua emisiuni numismatice dedicate Marii Uniri

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 14:47
3268 citiri
BNR lanseaza doua emisiuni numismatice dedicate Marii Uniri

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa, vineri, in circuitul numismatic, o replica din aur dupa moneda de 20 lei din 1922 si o moneda din aur de 500 lei, dedicate aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Replica dupa moneda de 20 lei -1922 are o greutate de 6,452 g si un diametru de 21 mm. Una dintre fetele monedei (aversul) prezinta efigia spre stanga a regelui Ferdinand I, purtand pe cap o cununa de lauri, inconjurata de textul "FERDINAND I REGELE ROMANILOR", sub acesta milesimul 1922, iar sub portret numele gravorului P. M. DAMMANN. La baza gatului, in partea stanga, litera "R" de la "replica", informeaza NewsIn.

Reversul contine stema mijlocie a regatului Romaniei, deasupra, inscriptia "ROMANIA", iar dedesubt, valoarea nominala - 20 lei.

BNR a mai lansat si o moneda din aur in valoare nominala de 500 lei, cu o greutate de 31,103 g si un diametru de 35 mm. Aversul acesteia prezinta valoarea nominala - 500 lei, anul de emisiune - 2008, stema Romaniei intre doua ramuri de laur si inscriptia "ROMANIA". Reversul contine inscriptia "NIHIL SINE DEO", coroana de otel a regatului Romaniei, anii "1918" si "2008", inscriptia "1 DECEMBRIE" si o ghirlanda de laur.

Replicile din aur dupa moneda de 20 lei - 1922 si monedele din aur cu valoare nominala de 500 lei, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Atat replicile, cat si monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare pentru replica din aur dupa moneda de 20 lei - 1922 si de 3.000 de exemplare pentru moneda din aur cu valoare nominala de 500 lei.

Lansarea in circuitul numismatic a replicilor din aur dupa moneda de 20 lei - 1922 si a monedelor din aur cu valoare nominala de 500 lei, dedicate aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#numismatica, #moneda BNR, #emitere monezi, #Marea Unire , #banci