BNR trebuia sa renunte la aplicarea restrictiilor la credite

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 14:38
1545 citiri
BNR trebuia sa renunte la aplicarea restrictiilor la credite

Un jucator activ de pe piata tranzactiilor din Romania, Doru Lionachescu, a declarat intr-un interviu ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a actionat defazat in raport cu evolutia crizei financiare globale pe teritoriul tarii noastre.

Lionachescu a facut parte din echipa ING Romania si a mai lucrat pentru alte banci precum Citibank si Bancpost. In prezent acesta colaboreaza cu casa de investitii Capital Partners, informeaza Business Standard.

"BNR, in loc sa suspende aplicarea Regulamentului de restrictii privind accesul la credite tinand cont de conjunctura, a mers mai departe cu el. Dupa cum actioneaza, BNR este cam cu trei-sase luni in urma fata de economia reala", a declarat Doru Lionachescu.

Acesta este de parere ca Banca Nationala nu intelege ce se intampla si nu are instrumentele necesare pentru a lupta cu criza globala. Totusi, Lionachescu a subliniat ca spre deosebire de Ministerul Finantelor, BNR se implica mult mai mult in situatia economica din Romania.

Adrian Vasilescu, consilier BNR, i-a replicat managing partnerului casei de investitii Capital Partners ca nu masura BNR a restrans lichiditatea in piata.

"Ma rezum la doua argumente. Primul este ca acest regulament nu a produs niciun efect inainte de 15 noiembrie, asa ca orice referire la el este bazata pe inchipuiri. Al doilea argument este acela ca, in octombrie fata de septembrie, creditul pentru gospodariile populatiei a scazut cu 1,2%, in timp ce creditul pentru companii a scazut cu 1,9%", a declarat consilierul BNR.

Lionachescu nu este de acord nici cu masurile luate de BNR pentru protejarea leului deoarece, spune acesta, piata interbancara este blocata iar creditarea este oprita.

Totodata acesta a mai adaugat ca apararea leului este doar o ambitie a Bancii Nationale.

Partner Managerul este de parere ca solutia optima pentru a restabiliza piata este injectia de capital si reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor cu pana la 2%.

Acesta a mai completat ca oricare guvern ar fi instalat, trebuie sa aiba in vedere evitarea politicilor de sustinere ale unor anumite sectoare si sa construiasca in termen record un fond de urgenta pentru a asigura lichiditati intr-un scenariu foarte pesimist care ne-ar putea afecta tara in 2009.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#criza financiara, #BNR inapoiata cu, #lionachescu jucator tranzactii, #vasilescu BNR, #consilier BNR, #masuri anticriza BNR , #banci