Ce ecouri vor avea in Romania masurile Atenei in legatura cu sistemul bancar

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 20:40
6238 citiri
Ce ecouri vor avea in Romania masurile Atenei in legatura cu sistemul bancar
Foto: site BNR

Bancile grecesti din Romania nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, a declarat duminica, la Digi24, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

"Orice masura pe care o va lua Atena in legatura cu sistemul bancar de acolo nu afecteaza in niciun fel bancile din Romania. Bancile din Romania, chiar daca au capital grecesc, sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii Bancii Nationale si, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor", a explicat Dan Suciu.

El a subliniat ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in privinta acestor banci, care se supun legislatiei romanesti ce prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro.

"Nu vorbim despre banci grecesti ci vorbim despre banci romanesti care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislatiei romanesti, o legislatie care prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate bancile din Romania, si, in consecinta, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Bancii Nationale in ceea ce priveste rezervele sau depozitele cetatenilor romani", a precizat Dan Suciu.

Banca Centrala Europeana a anuntat duminica ca a decis sa mentina nivelul actual al imprumuturilor de urgenta pentru bancile elene si ca va urmari indeaproape situatia din Grecia, relateaza agentia EFE.

Dupa acest anunt, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregati urmatorii pasi. Se asteapta ca la aceasta reuniune sa se ia o decizie daca este necesara sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca in urmatoarele zile, si inainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marti, sa se produca iesiri masive din depozite, asa cum s-a intamplat in ultimele zile.

Sambata, in Grecia au fost cozi la bancomate, cetatenii eleni incercand sa isi retraga economiile in contextul nelinistilor legate de posibilitatea ca tara sa fie fortata sa iasa din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota in privinta conditiilor programului de salvare.

Esecul negocierilor de sambata, de la Bruxelles, a facut ca posibilitatea privind temuta iesire a Greciei din zona euro sa fie mai aproape ca oricand.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BNR efecte Grecia Romania, #banci grecesti Romania , #banci