Ziare.com

Ce se intampla daca nu ne actualizam datele la banci?

de Teodora Bodeanu
Vineri, 26 Martie 2010, ora 06:25

   

Ce se intampla daca nu ne actualizam datele la banci?
In ciuda numeroaselor articole ce anuntau ca romanii vor ramane fara bani de Paste, din cauza blocarii conturilor bancare, in urma neactualizarii datelor personale, oficialii BNR sustin ca asa ceva nu se va intampla.

Pana pe 1 aprilie, toti clientii bancilor comerciale ar trebui sa completeze un formular de actualizare a datelor personale, potrivit cerintelor Bancii Nationala a Romaniei.

"Informatiile din presa nu sunt corecte. Bancile nu blocheaza conturile. Dar, pe masura ce clientii vin la sedii sa faca operatiuni, mai ales in cazul conturilor mari, o sa li se ceara, mai intai, sa-si actualizeze datele", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.

"Circula tot felul de zvonuri: ca nu o sa mearga cardurile de Paste, ca se blocheaza conturile etc. Nu este adevarat", a adaugat Vasilescu.

Potrivit spuselor sale, actualizarea datelor se face pentru a preveni si combate actiunile de finantare a terorismului, dar si pentru prevenirea si sanctionare spalarii de bani.

"Este vorba de masura internationala, iar Uniunea Europeana s-a racordat la aceste masuri. Trebuie sa existe o monitorizare atenta a clientilor pentru a preveni finantarea terorismului", ne-a spus oficialul BNR.

Bancile ameninta cu restrictionarea accestului la conturi

Regulamentul BNR nr. 9/2008, ce reglementeaza acest proces, nu se prevede nici o sanctiune pentru clientii care nu isi actualizeaza datele. "Nu li se va intampla nimic clientilor care nu le actualizeaza", a insistat si Adrian Vasilescu.

Cu toate acestea, bancile nu se sfiesc sa-si ameninte clientii. "Va invitam la oricare din unitatile BCR pentru a va actualiza datele de identificare personale, pana in data de 31 martie 2010. In caz contrar, incepand cu aceasta data, accesul la conturile dumneavoastra va fi restrictionat pana la prezentarea la una dintre unitatile BCR si actualizarea datelor personale", se poate citi pe site-ul Bancii Comerciale Romane.

"Pentru protejarea interesului companiei Dumneavoastra, in situatia in care pana la data de 9 aprilie 2010 nu depuneti formularul completat de actualizare a datelor de identificare, ne rezervam dreptul de a restrictiona temporar efectuarea anumitor operatiuni pe contul dumneavoastra", se arata si pe site-ul Raiffeisen Bank.

"Va informam ca aceasta actualizare a datelor este deosebit de necesara pentru o buna comunicare cu dvs. si pentru a evita o posibila restrictionare temporara a accesului la conturile dumneavoastra", este scris pe site-ul Piraeus Bank, iar, pe site-ul Volksbank scrie "in caz contrar, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca are obligatia de a restrictiona temporar derularea operatiunilor pe conturile Dvs. pana la momentul actualizarii datelor". Iar acestea sunt doar cateva exemple.

Cu o exceptie, reprezentantii bancilor nu au raspuns intrebarilor Ziare.com despre aceste "amenintari", pana la publicarea articolului. Doar reprezentantii Volksbank ne-au declarat ca, prin neexecutarea unei operatiuni se intelege "neexecutarea unei operatiuni atunci cand clientul se prezinta la banca solicitand realizarea unei tranzactii, situatie in care institutiile de credit pot solicita actualizarea imediata a datelor".

Ce informatii se cer?

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, pana in prezent, bancile au reusit sa actualizeze datele pentru doar aproximativ jumatate din clienti.

Acest proces este, totusi, foarte usor, mai ales pentru clienti. Fie va duceti la un sediu al bancii unde aveti conturi si completati formularul sau puteti face acest lucru la orice ora din zi sau noapte, folosind formularele disponibile pe majoritatea site-urilor ce apartin de banci. Totusi, pentru verificarea datelor, va trebui sa va duceti, la un moment dat, la banca, cu actele necesare.

In cele mai multe cazuri, vi se cere numele si prenumele si, dupa caz, pseudonimul, data si locul nasterii, codul numeric personal sau alt element unic de identificare similar, domiciuliul sau resedinta, numarele de telefon si fax si adresa de posta electronica, nationalitatea, ocupatia si, dupa caz, numele angajatorului ori natura activitatii proprii, functia publica importanta detinuta, daca este cazul, si numele beneficiarului real.

La randul lor, bancile au obligatia sa raporteze, la cererea BNR, informatii despre operatiunile derulate de clienti, mai ales in cazul unor activitati suspecte. De asemenea, trebuie sa pastrezele actele intr-o forma in care sa poata reprezenta probe in cazul unor procese.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bravo!

DAR DE CATE ORI O FACEM SAU CE MANCAM CA SA NE PUTEM ACHITA RATELE,NU INTERESEAZA BANCA?

 

Oligofenul Plesita ridica 6300 lei pe luna, pina sa dea coltul, dupa o viata de crime, ha, ha, ha!!!

Incepind din anii 1965 in Romania sunt multe generatii de securisti si activisti care au iesit la pensie cam pe la 45 de ani, si care cei care mai traiesc maninca pensii foarte mari dupa o viata de munca depusa in slujba hotiei, minciunii si crimei. Daca prim-ministrul Romanie vrea sa economiseasca masiv bani de la bugetul de stat, ar trebui sa le reduca pensiile acestor criminali la nivelul minim pe economie. Gen. Plesita care ridica acum 5500 de lei de exemplu sa fie retrogradat la 500 de lei. Daca in Romania zilelor noastre sunt 100.000, de fosti securisti si activisti iesiti la pensie cu o pensie medie de 4000 de lei, prin reducerea pensiilor acestor oligrofeni la nivelul de 500 de lei pe luna, vom obtine o economie de la bugetul de stat de 330.000.000 de lei pe luna si 3.960.000.000 de lei pe an. De asemenea in Romania zilelor noastre, sunt peste 18.000 de lucratori ai serviciilor de informatii: SRI, 2,15, SIE, Armata, SPP... un numar de 4 ori mai mare decit media tarilor... (arata tot comentariul) Incepind din anii 1965 in Romania sunt multe generatii de securisti si activisti care au iesit la pensie cam pe la 45 de ani, si care cei care mai traiesc maninca pensii foarte mari dupa o viata de munca depusa in slujba hotiei, minciunii si crimei. Daca prim-ministrul Romanie vrea sa economiseasca masiv bani de la bugetul de stat, ar trebui sa le reduca pensiile acestor criminali la nivelul minim pe economie. Gen. Plesita care ridica acum 5500 de lei de exemplu sa fie retrogradat la 500 de lei. Daca in Romania zilelor noastre sunt 100.000, de fosti securisti si activisti iesiti la pensie cu o pensie medie de 4000 de lei, prin reducerea pensiilor acestor oligrofeni la nivelul de 500 de lei pe luna, vom obtine o economie de la bugetul de stat de 330.000.000 de lei pe luna si 3.960.000.000 de lei pe an. De asemenea in Romania zilelor noastre, sunt peste 18.000 de lucratori ai serviciilor de informatii: SRI, 2,15, SIE, Armata, SPP... un numar de 4 ori mai mare decit media tarilor europene. Capete de organe care sunt platite regeste pentru a urmarii cetatenii si care dispun de sume enorme de la acelasi buget de stat, necontrolabile si de cheltuiala carora nu dau nici o socoteala nimanui. Daca consideram ca pentru un cap de organ se cheltuiesc lunar pe salariu, logistica fixa si mobile o suma de 7.000 de euro vom avea o economie de 94.500.000 de euro pe luna iar intr-un an 1.134.000.000 de euro pe an, aproape o sesime din cheltuielile bugetare anuale ale Romaniei. Aceste doua sectoare care devoreaza la greu bugetul de stat al tarii trebuiesc de urgenta aduse in limita normalului tinind cont de criza care e de abia la inceputul ei. Daca se pun in practica aceste doua masuri se pot economisi anual 1, 6 miliarde de euro.

astia e mai rai ca comunistii!!!

in curand o sa ne puna gps la cu r

tare mi-e teama ca multi bancheri, oameni de afaceri si parlamentari vor pati, in curand, mai rau ca dictatoru' ...
desteapta-te, romane!
nihil sine deo!

intrebare

Nu inteleg cum de ai primit asa calificative mici ?
Oare ti-au dat note cei vizati de tine in comentariu?

Bancile si statul

iti arata inca odata ca esti un nimic, si ca pot sa faca cu tine ce vor si cand vor. Asta este doar o reamintire si o reasigurare pt ei ca ei sunt stapaii iar voi niste netrebnici de sclavi.

 

un nou inceput

Oare incepe alunecarea spre o noua dictatura cu fata umana?

 

Dictatura care vine

nu se foloseste de arme, ci de idei nobile. De ex.:
- daca nu iti pasa de planeta esti cel mai rau om si trebuie sa fi pedepsit;
- daca te opui sa fi furat de stat, esti terorist;
- daca te opui sa traiesti fara sa-ti spuna statul cum si ce poti face esti considerat din nou terorist;
- daca nu vrei sa fi insemnat ca o vita si sa fi vaccinat cu toate otravurile lor esti un om foarte rau;
- daca nu-ti platesti taxele lor pt servicii care oricum nu le primesti, esti un hot si esti prost ca nu vrei sa fi sclav ca si ceilalti;

Dupa cum zice biblia: nu vor putea vinde sau cumpara fara semnul fiarei.
Ce poti face in afara sa te sinucizi fara sa ceri autorizatie, sa ai permis sau sa platesti vreo taxa la stat? Tot mai putine nu? Exista deja si pe aer taxa....

...

Auzi la ei: "doar" pseudonimul, ocupatia, functia ocupata...oare cum de nu s-au gandit sa veara si: semne particulare, poza fata/profil.. si ma opresc aici, ca poate le dau idei.

 

Bancile vor sa stie unde sa va caute daca nu platiti ratele.

Ce alt motiv credeti ca au ?

 

Nimic intamplator

Totul este corect si explicabil,mai putin faptul deloc neglijabil ca,in cazul persoanelor juridice (firme de tot felul),actualizarea se face numai in baza unui certificat constatator,eliberat contra cost(bineinteles?) de Oficiul Registrului Comertului.Acest fapt este mai mult decat o ciudatenie juridica.Orice actiune in instanta impotriva acestui abuz ar duce la anularea lui.Aviz celor competenti,dar si invitatie la dans!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor