Ce se intampla daca nu ne actualizam datele la banci?

Vineri, 26 Martie 2010, ora 06:25
20906 citiri
Ce se intampla daca nu ne actualizam datele la banci?
Foto: Arhiva

In ciuda numeroaselor articole ce anuntau ca romanii vor ramane fara bani de Paste, din cauza blocarii conturilor bancare, in urma neactualizarii datelor personale, oficialii BNR sustin ca asa ceva nu se va intampla.

Pana pe 1 aprilie, toti clientii bancilor comerciale ar trebui sa completeze un formular de actualizare a datelor personale, potrivit cerintelor Bancii Nationala a Romaniei.

"Informatiile din presa nu sunt corecte. Bancile nu blocheaza conturile. Dar, pe masura ce clientii vin la sedii sa faca operatiuni, mai ales in cazul conturilor mari, o sa li se ceara, mai intai, sa-si actualizeze datele", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.

"Circula tot felul de zvonuri: ca nu o sa mearga cardurile de Paste, ca se blocheaza conturile etc. Nu este adevarat", a adaugat Vasilescu.

Potrivit spuselor sale, actualizarea datelor se face pentru a preveni si combate actiunile de finantare a terorismului, dar si pentru prevenirea si sanctionare spalarii de bani.

"Este vorba de masura internationala, iar Uniunea Europeana s-a racordat la aceste masuri. Trebuie sa existe o monitorizare atenta a clientilor pentru a preveni finantarea terorismului", ne-a spus oficialul BNR.

Bancile ameninta cu restrictionarea accestului la conturi

Regulamentul BNR nr. 9/2008, ce reglementeaza acest proces, nu se prevede nici o sanctiune pentru clientii care nu isi actualizeaza datele. "Nu li se va intampla nimic clientilor care nu le actualizeaza", a insistat si Adrian Vasilescu.

Cu toate acestea, bancile nu se sfiesc sa-si ameninte clientii. "Va invitam la oricare din unitatile BCR pentru a va actualiza datele de identificare personale, pana in data de 31 martie 2010. In caz contrar, incepand cu aceasta data, accesul la conturile dumneavoastra va fi restrictionat pana la prezentarea la una dintre unitatile BCR si actualizarea datelor personale", se poate citi pe site-ul Bancii Comerciale Romane.

"Pentru protejarea interesului companiei Dumneavoastra, in situatia in care pana la data de 9 aprilie 2010 nu depuneti formularul completat de actualizare a datelor de identificare, ne rezervam dreptul de a restrictiona temporar efectuarea anumitor operatiuni pe contul dumneavoastra", se arata si pe site-ul Raiffeisen Bank.

"Va informam ca aceasta actualizare a datelor este deosebit de necesara pentru o buna comunicare cu dvs. si pentru a evita o posibila restrictionare temporara a accesului la conturile dumneavoastra", este scris pe site-ul Piraeus Bank, iar, pe site-ul Volksbank scrie "in caz contrar, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca are obligatia de a restrictiona temporar derularea operatiunilor pe conturile Dvs. pana la momentul actualizarii datelor". Iar acestea sunt doar cateva exemple.

Cu o exceptie, reprezentantii bancilor nu au raspuns intrebarilor Ziare.com despre aceste "amenintari", pana la publicarea articolului. Doar reprezentantii Volksbank ne-au declarat ca, prin neexecutarea unei operatiuni se intelege "neexecutarea unei operatiuni atunci cand clientul se prezinta la banca solicitand realizarea unei tranzactii, situatie in care institutiile de credit pot solicita actualizarea imediata a datelor".

Ce informatii se cer?

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, pana in prezent, bancile au reusit sa actualizeze datele pentru doar aproximativ jumatate din clienti.

Acest proces este, totusi, foarte usor, mai ales pentru clienti. Fie va duceti la un sediu al bancii unde aveti conturi si completati formularul sau puteti face acest lucru la orice ora din zi sau noapte, folosind formularele disponibile pe majoritatea site-urilor ce apartin de banci. Totusi, pentru verificarea datelor, va trebui sa va duceti, la un moment dat, la banca, cu actele necesare.

In cele mai multe cazuri, vi se cere numele si prenumele si, dupa caz, pseudonimul, data si locul nasterii, codul numeric personal sau alt element unic de identificare similar, domiciuliul sau resedinta, numarele de telefon si fax si adresa de posta electronica, nationalitatea, ocupatia si, dupa caz, numele angajatorului ori natura activitatii proprii, functia publica importanta detinuta, daca este cazul, si numele beneficiarului real.

La randul lor, bancile au obligatia sa raporteze, la cererea BNR, informatii despre operatiunile derulate de clienti, mai ales in cazul unor activitati suspecte. De asemenea, trebuie sa pastrezele actele intr-o forma in care sa poata reprezenta probe in cazul unor procese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#actualizare date personale banci, #actualizare date banci, #blocare conturi banci , #banci