Ce impact va avea limitarea creditarii asupra pretului locuintelor anul acesta si in 2019

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 08:42
36361 citiri
Ce impact va avea limitarea creditarii asupra pretului locuintelor anul acesta si in 2019
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a limita gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice a provocat spaima printre romanii care intentionau sa contracteze un imprumut in perioada urmatoare, mai ales pentru locuinta.

Multi dintre ei se gandesc ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, cand noile norme BNR intra in vigoare, vor fi nevoiti sa se reorienteze catre o casa sau un apartament cu pret mai mic, chiar daca nu este ceea ce si-au dorit.

De cealalta parte, dezvoltatorii imobiliari se tem ca piata va fi afectata puternic de masura Bancii Centrale, pentru ca numarul celor care isi vor cumpara locuinte va scadea.

Cu toate acestea, expertii dau asigurari ca nu vom asista la o ieftinire a caselor sau apartamentelor anul viitor, insa preturile nici nu vor mai creste.

Vreti un credit imobiliar? Cat primiti de la banca de la 1 ianuarie

Ziare.com a facut un calcul pentru a vedea ce suma pot imprumuta, incepand de anul viitor, cei care doresc un credit imobiliar.

Potrivit noilor prevederi anuntate de BNR, da la 1 ianuarie, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte.

Calculele noastre au fost facute pentru o persoana cu un venit net de 3.000 de lei. In acest caz, ea poate primi un credit ale carui rate lunare nu trebuie sa depaseasca 1.200 de lei in cazul in care mai are in proprietate o locuinta sau o rata de 1.350 de lei daca este prima locuinta achizitionata.

Asadar, cei care vor sa apeleze la un imprumut prin programul Prima Casa primesc de la banca suma maxima de aproximativ 53.000 euro. Spre comparatie, in momentul de fata, o persoana cu un venit net de 3.000 de lei primeste in jur de 55.400 euro. Trebuie precizat ca dobanzile la acest tip de credit sunt asemenatoare la toate bancile, astfel ca va vor da cam aceeasi suma.

In schimb, daca vreti sa apelati la un alt tip de credit pentru locuinta si aveti deja sau ati avut pe numele vostru un imobil proprietate personala, banca va va da mai putini bani. Iar aici suma primita difera de la banca la banca, in functie de dobanda perceputa.

De exemplu, daca apelati la creditul Casa Mea de la BCR, la un venit net de 3.000 de lei, veti primi 40.962 euro pe o perioada de 30 de ani. Trebuie insa sa achitati un avans minim de 15%.

La ING, pentru un credit ipotecar vi se vor da 50.744 de euro, tot pe 30 de ani, si tot cu conditia sa achitati un avans minim de 15%.

Daca alegeti creditul "La casa mea" de la BRD, veti primi 42.001 lei. La acest imprumut trebuie insa sa achitati un avans de 15%.

Cei care apeleaza la creditul "Alpha Housing" de la Alpha Bank vor primi 42.430 euro, suma pe care trebuie sa o ramburseze in termen de 30 de ani. Pentru acest timp de imprumut avansul este zero, dar trebuie sa aduceti in garantie un imobil suplimentar, iar valoarea maxima finantata sa nu depaseasca 60% din valoarea de piata a imobilelor aduse in garantie.

La creditul imobiliar "Casa ta" de la Raiffeisen Bank, cu dobanda variabila, primiti 41.144 euro. Perioada de rambursare este de 30 de ani si trebuie sa achitati un avans minim de 15%.

De precizat este insa ca majoritatea bancilor accepta drept coplatitor sotul/sotia sau chiar unul dintre parinti si astfel puteti obtine un credit mai mare. Prin urmare, in cazul in care castigurile lunare nu va permit sa va incadrati pentru creditul dorit, puteti lua in calcul si veniturile unuia sau mai multor coplatitori. Numarul lor este diferit in functie de institutia bancara pentru care optati.

Se ieftinesc apartamentele anul viitor?

Tinand cont de faptul ca romanii care doresc sa achizitioneze o locuinta vor primi mai putini bani de la banca incepand de anul viitor, cererea pentru astfel de credite ar putea sa nu mai fie foarte mare. In consecinta, multi se gandesc ca, in mod normal, preturile caselor si apartamentelor ar trebui sa scada.

Va fi insa asa? Dezvoltatorii imobiliari spun ca de la 1 ianuarie toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare impus de BNR, dar, cu toate acestea, preturile locuintelor nu vor scadea foarte mult. Mai degraba, nu va mai exista o scumpire.

"Toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare. Mai degraba am putea vorbi de o limitare a cresterii preturilor la locuinte in conditiile in care cererea va fi limitata de aceste noi norme de creditare. Piata imobiliara actuala nu se aseamana cu piata imobiliara din anul 2007-2009, cand preturile s-au prabusit, din cateva motive foarte importante. Acum nu mai putem discuta de caracterul speculativ existent in piata in anii premergatori crizei.

Cei care cumpara locuinte acum o fac pentru ca exista o cerinta fundamentala pentru locuinte noi in toate orasele mari din Romania. Este vorba despre un fenomen de urbanizare, care nu se va opri si va continua foarte multi ani de acum incolo.

In al doilea rand, investitorii din piata sunt acum preponderent locali, iar creditarea bancara a dezvoltatorilor nu s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani de crestere incat sa afecteze piata, asa cum s-a intamplat in perioada crizei.

Dezvoltatorii locali nu vor avea strategia fondurilor de investitii din perioada crizei si nu vor alege sa vanda in pierdere, chiar in ipoteza in care aceste norme vor afecta piata destul de mult, ci vor cauta solutii si variante de vanzare sau de inchiriere, in cel mai rau caz.

In privinta scaderilor sau mai exact cu privire la un anumit nivel, as fi la acest moment rezervat, dar in orice caz nu cred ca vom mai asista la cresteri, daca bineinteles nu vom avea schimbari favorabile la nivel macroeconomic", a precizat pentru Ziare.com Ivan Bogdan Cosmin, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

La randul sau, analistul bancar Dragos Nichifor considera ca preturile locuintelor ar putea suferi anul viitor o usoare corectie, dar nu atat de mare incat sa se poata vorbi despre o criza imobiliara. Mai mult, el a subliniat pentru Ziare.com ca cererea de imprumuturi ar trebui sa se tempereze nu numai in urma noilor norme ale BNR, ci si din cauza cresterii ROBOR.

"Este clar ca cererea si oferta se vor intalni intotdeauna intr-un pret de echilibru. Acest pret de echilibru s-ar putea in acest moment sa fie mai sus decat ce vom vedea in viitor. Eu cred ca preturile ar trebui sa sufere o mica corectie, dar nu suficient de mare incat sa ne ingrijoreze, sa consideram ca intram intr-o criza imobiliara.

Scaderea de preturi vine pe factori de creditare, iar creditarea ar trebui sa se tempereze din doua motive. In primul rand, cresterea ROBOR, care a atenuat accesul unor clienti la incadrarile necesare si in al doilea rand noile norme BNR", ne-a declarat Dragos Nichifor.

Va exista o avalansa de credite pana la finalul anului?

Noile norme BNR privind limitarea gradului de indatorare se aplica incepand cu 1 ianuarie, astfel ca cei care contracteaza un imprumut pana la finalul acestui an beneficiaza de normele in vigoare la acest moment.

Asadar, dezvoltatorii imobiliari se asteapta ca numarul romanilor care isi cauta o locuinta si vor sa apeleze la un credit bancar sa creasca foarte mult in ultimele doua luni ale anului.

"Cu siguranta ca sunt foarte multe persoane, care pana la finalul anului vor reincepe cautarea unei locuinte, obligati fiind tocmai de aceste norme care le limiteaza posibilitatea de a mai lua un credit de la anul. Acest fenomen s-a mai petrecut in piata la momentul la care se discuta despre posibilitatea de a include Programul Prima Casa in legea darii in plata, cand cererea s-a dublat. Din pacate, timpul este foarte scurt atat pentru cumparatori, cat si pentru dezvoltatori.

Proiectele imobiliare dureaza in medie 2-3 ani si nimeni nu ar putea oferi pe piata locuintele solicitate de clienti, mai ales in conditiile in care birocratia a dublat, in ultimii ani, termenul de obtinere a documentatiei de construire", a precizat Ivan Bogdan Cosmin, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

In schimb, analistul bancar Dragos Nichifor crede ca ar putea creste cererea pentru credite imobiliare pana la finalul anului, dar, spune el, nu foarte mult.

"Ar fi posibil sa fie o miscare mai ampla de solicitari, dar nu extraordinara, pentru ca deja se simte o tensiune intre cumparator si vanzator, tensiunea pretului, si atunci piata, dupa cum s-a si vazut, e in stagnare, chiar in scadere la numarul de tranzactii, ceea ce arata ca multi cumparatori au intrat in asteptarea unui pret mai bun.

Nu mai considera ca pretul afisat este unul corect si considera ca trebuie sa mai astepte sau sa caute si sa gaseasca imobilul la pretul pe care il doresc. Ceea ce se poate intampla ori printr-o scadere de preturi, ori printr-o negociere dura cu vanzatorii, care duce in realitate tot la scadere de preturi", a conchis Dragos Nichifor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#limitare grad indatorare, #BNR grad indatorare credit , #banci