Grapini, la un pas de remaniere? Cum a reusit Adrian Vasilescu sa faca valuri in Guvern

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:47
2160 citiri
Grapini, la un pas de remaniere? Cum a reusit Adrian Vasilescu sa faca valuri in Guvern
Foto: Nasul TV

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca decizia de stopare a creditarii adoptata la nivel de varf in multe banci pe motiv de criza, insolvente sau management prost reprezinta "o judecata gresita", dar banca centrala nu este minister si nu poate sa le spuna ce sa finanteze.

"IMM-urile vor finantare de la banci, bancile se uita la multe lucruri, unele subiective, altele obiective, unele drepte, altele nedrepte. Poate ca nu in toate bancile, dar in multe din pacate, de la varf de acolo se spune ca e criza, unele firme sunt in insolventa, unele nu lucreaza bine, mai incet cu creditarea.

E o proasta judecata, dar e judecata lor. BNR nu e minister si nu poate sa spuna bancilor sa dea credit sau sa dea o dobanda, sau cui sa dea credit", a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu: Criza va iesi din scena, lumea se pregateste pentru un nou ciclu lung

Oficialul BNR a punctat ca si IMM-urile trebuie sa inteleaga ca functioneaza intr-o piata libera.

Vasilescu a criticat-o si pe Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri si Turism, aratand ca aceasta vorbeste prea mult despre ce trebuie sa faca Guvernul pentru mediul de afaceri si pentru firme.

"Guvernul poate sa le ajute, poate stimula piata, poate forma piata, dar mai departe IMM-urile se vor duce singure spre performanta sau insolventa", a mai spus Vasilescu.

In urma acestor declaratii, Grapini a spus ca problemele mediului de afaceri nu sunt intelese perfect la nivelul Executivului si ca uneori are impresia "ca merge pe contrasens" cand prezinta colegilor sai dificultatile firmelor.

"De aceea mi-as fi dorit ca mai multi oameni de afaceri sa-si asume acest risc si sa fie dispusi sa-si bage in acest malaxor intreaga cariera. M-am dus in sistemul public cu dorinta de incerca sa transmit in Executiv problema reala din mediul economic", a spus ministrul, la o conferinta de presa.

"Daca s-a inteles ca eu am apasat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru ca niciun ministru nu a venit pana acum si sa spuna ce prost e Guvernul. Nu? Intru si eu in Cartea Recordurilor", a mai spus Grapini.

Intrebat de aceste declaratii, Ponta, aflat intr-o vizita de lucru in Lituania, a replicat ca daca doreste, Grapini poate sa paraseasca Guvernul, fiind convins ca va gasi un inlocuitor mai bun.

Nici Grapini nu s-a lasat mai prejos si a spus ca daca Ponta ii va cere, va pleca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Adrian Vasilescu banci, #credite banci, #credite banci BNR, #credite banci criza , #banci