Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 10:19
3497 citiri
Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata, care urmeaza sa fie retrimisa vineri in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ar putea anula programul Prima Casa, avertizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

BNR sustine ca programul Prima Casa instituie statului roman o dubla calitate, de "garant personal" si de "garant financiar" din perspectiva diferentierii clare a notiunii de "riscuri" si a celei de "pierderi".

In acest context, daca institutia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a darii in plata aceasta se poate indrepta impotriva Statului (drept de regres), solicitand acoperirea diferentei, arata BNR.

Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis

"Conform legii darii in plata in forma actuala, garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept. In consecinta, banca nu mai poate recupera pierderea de la stat si, in aceste conditii, nu va mai acorda credite de acest tip pentru ca riscurile nu mai sunt acoperite.

Din acest motiv afirmam ca Prima Casa nu va mai exista in practica. Subliniem ca scopul programului nu este, asa cum afirma initiatorii, ca statul sa nu plateasca nimic, ci sa creeze premise pentru ca tinerii sa isi poata cumpara o locuinta", se arata intr-un comunicat BNR.

Legea darii in plata va fi retrimisa in Parlament, vineri, de presedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata

Actul normativ a ajuns pe masasefului statului la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#BNR Prima Casa, #lege darea in plata BNR, #credit imobiliar lege, #credit imobiliar BNR , #banci