Olteanu: BNR se va orienta spre aurul ieftin si sigur

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 07:04
1878 citiri
Olteanu: BNR se va orienta spre aurul ieftin si sigur

Banca Nationala a Romaniei se va orienta catre aurul cel mai ieftin si sigur, in caz de regandire a politicii de investire a rezervei, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

"Consiliul de Administratie al BNR, in momentul in care se va stabili o regandire a politicii de investire a rezervei, se va orienta catre cea mai buna posibilitate de achizitie de pe piata. Acesta este prima noastra obligatie si legala si morala, pentru ca vorbim despre banii Romaniei. Dar, pentru aceasta, trebuie sa fim in acea situatie in care sa avem ce alege si proiectul despre care se vorbeste (Rosia Montana - n.r.) acum nu va scoate aurul maine.

Si din punct de vedere legal si moral, daca se va ajunge la concluzia ca ponderile rezervei trebuie schimbate, BNR are datoria sa cumpere aurul cel mai sigur si mai ieftin si, in principiu, exista o bursa internationala", a spus Bogdan Olteanu, referindu-se la declaratiile presedintelui Traian Basescu, conform carora aurul ce s-ar extrage de la Rosia Montana ar putea ramane in tara daca BNR l-ar cumpara.

Olteanu a spus ca in acest moment nu vede o baza legala care sa permita BNR sa cumpere altceva decat ceea ce este cel mai bine pentru Romania. De asemenea, acesta a declarat ca, personal, nu si-a schimbat parerea despre proiectul Rosia Montana.

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 16 septembrie ca aurul care s-ar putea extrage de la Rosia Montana ar putea ramane in tara daca Banca Centrala l-ar cumpara.

"Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca in asa fel ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram. Avem o rezerva de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem si valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur. (...) Si intr-un mod extrem de convenabil.

Adica, in momentul in care Banca Nationala ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci cand cumpara euro face emisiune de lei, la fel ca atunci cand ia bani de la Ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, Romania nu pierde nici un gram de aur, daca isi propune sa faca acest lucru", a explicat Basescu.

Potrivit acestuia, primul cumparator poate fi BNR, prin emisiune de lei si nu prin taxe de la populatie.

"Primul cumparator poate fi Banca Nationala a Romaniei prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populatie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic", a afirmat presedintele Basescu.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#rezerve aur Romania, #BNR aur Rosia Montana , #banci
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Bogdan Olteanu .." o farama de evreu" se gaseste si in el
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De ce nu vrea pielea ursului din pădurea de la Montana?