Premiera financiara a anului 2014

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 14:16
2681 citiri
Premiera financiara a anului 2014

Anul 2014 este anul consolidarii cresterii creditarii in moneda nationala in detrimentul imprumuturilor in valuta, dupa mai multi ani de cresteri si scaderi modeste si de-o parte si de alta.

In acest an, datele pe luna noiembrie arata o majorare anuala greu de contestat a creditelor in lei, de peste 9%, in timp ce imprumuturile in valuta au scazut chiar in mai mare masura, cu 10,3% de la an la an.

In cazul persoanelor fizice, evolutia este chiar mai concludenta. In noiembrie 2014, fata de noiembrie 2013, creditele pentru populatie au avansat cu aproape 15%, in timp ce imprumuturile in valuta au scazut cu circa 10%.

Este primul an in care creditul in lei il devanseaza clar pe cel in valuta, desi nu s-a ajuns inca la un raport de 1 la 1.

La finalul lunii noiembrie 2004, soldul creditelor in lei insuma 93,6 miliarde de lei, iar la valuta depasea usor 120 de miliarde de lei.

Isarescu: Nu spun adio creditului in valuta, dar suntem la capatul unui drum

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, pe parcursul acestui an, in repetate randuri, ca revenirea creditarii in lei este nu numai fireasca, ci si de dorit.

"Eu nu spun adio creditului in valuta, dar cred ca suntem la capatul unui drum in care creditul in valuta era dominant. Eu spun adio debalansarii, unui dezechilibru masiv intre creditarea in moneda locala si creditare in valuta.

In Romania, ponderea creditului in valuta a scazut dupa multa vreme sub 60%, iar prognoza noastra este ca se duce chiar sub 50%, ceea ce reprezinta o evolutie pozitiva", a precizat Mugur Isarescu.

In opinia acestuia, asistam la un proces extrem de sanatos.

"S-a redus masiv dependenta de liniile de finantare externa la nivelul sistemului bancar. Daca bancile au facut acest efort, iar raportul dintre volumul imprumuturilor si cel al economisirii a ajuns la unele banci de la 3:1 la 1:1, este un efort care merita sa fie continuat.

Ar fi pacat ca acum, din considerente legate mai degraba de profitabilitate, sa se dea cu piciorul la acest mare avantaj. Este o atentionare nevoalata (la adresa bancilor - n.red.) sa aiba grija de economisire", a declarat Isarescu, la briefingul de presa ce a urmat uneia dintre sedintele de politica monetara.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Centrale sustine ca pe termen scurt, cel putin, este improbabil sa asistam la o rasturnare spectaculoasa de situatie in ceea ce priveste dinamica imprumuturilor, date fiind constrangerile existente la adresa atat a ofertei, cat si a cererii. In plus, Mugur Isarescu recomanda bancilor sa acorde o importanta mai mare calitatii creditarii decat cantitatii.

"Sunt de parere ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilanturilor, calitatea alocarii creditului este mai importanta decat volumul acestuia. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere economica autosustinuta, cred ca este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitand impovararea debitorilor de calitate cu costurile generate de alocarile eronate din trecut", a subliniat guvernatorul BNR.

El s-a referit la perioada pre-criza, cand asistam la rate de cresteri spectaculoase, atat pe creditarea in lei (plus 39,2% in 2007), cat si la valuta (plus 84% in acelasi an).

Isarescu indeamna bancile sa ofere credite pentru IMM

Seful BNR s-a declarat multumit in general de evolutia creditarii in lei, insa a atras atentia bancilor asupra faptului ca intreprinderile mici si mijlocii nu au acces la finantare.

"Avem o expansiune clara a creditului in moneda nationala pe seama reducerii ratelor dobanzii. Se restabileste un echilibru necesar intre creditarea in lei si valuta. (...) In domeniul IMM-urilor, (creditarea - n.red.) este mai rau decat firava, iar acesta este un semn de neincredere", a afirmat Isarescu.

Isarescu: Leul sta tolanit de jumatate de an. Mai misca asa usor din coada

Acesta a recomandat bancilor sa se apropie mai mult de clienti, sa contribuie la realizarea de proiecte comune si sa investeasca in perfectionarea angajatilor in acest sens.

In privinta deciziilor de politica monetara menite sa incurajeze creditarea, in 2014, BNR a redus dobanda de politica monetara in cinci transe de cate 0,25 puncte procentuale (1,25 puncte procentuale in total), pana la 2,75% pe an.

Pe de alta parte, Banca Centrala a redus si rezervele minime obligatorii atat la lei, de la 15% la 10%, in doua transe, cat si la valuta, de la 20% la 14%, in trei transe.

Pe de alta parte, creditarea in lei a devansat in dinamica finantarea in valuta si pentru ca bancile comerciale au redus drastic oferta pe valuta, avand in vedere ca se confrunta cu reducere a finantarilor in moneda straina generata de retragerea liniilor de finantare de catre bancile mama.

Guvernatorul BNR sustinea ca, in ultimii cinci ani, bancile mama au retras de la reprezentantele din Romania aproximativ noua miliarde de euro. Si, cum sursa externa de finantare nu a putut fi compensata din resurse interne, multe banci au eliminat oferta de creditare in valuta pentru persoanele fizice, iar pentru firme s-a redus semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#credite lei euro 2014, #Isarescu credite lei euro , #banci