Restantele la credite s-au dublat fata de anul trecut

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 12:55
776 citiri
Restantele la credite s-au dublat fata de anul trecut

Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde lei (680 milioane euro) la finalul lui octombrie, in crestere cu 141% fata de octombrie 2007, in timp ce ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate aproape s-a dublat in aceeasi perioada, arata datele BNR.

In octombrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor erau de 988,5 milioane lei, informeaza NewsIn.

Totodata, ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate a ajuns la aproape 1,29% la finalul celei de-a zecea luni din 2008, fata de octombrie 2007, cand se situa la 0,7%.

Firmele si locuitorii din Capitala au, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai ridicate restante, in valoare de 867 milioane lei (237,5 milioane euro).

Insa bucurestenii si firmele din capitala se afla pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii octombrie, la 67,9 miliarde lei (18,6 miliarde euro), din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina.

Dupa Bucuresti, cele mai mari restante sunt inregistrate in judetul Brasov, de 114,3 milioane lei (31,3 milioane euro), in scadere insa fata de finalul lunii septembrie, urmat de Bihor, unde populatia si firmele au restante la credite de 94,8 milioane lei (26 milioane euro).

Pe locul patru in topul restantierilor se afla judetul Timis, cu restante la plata creditelor de 93,8 milioane lei (25,7 milioane euro), urmat de Cluj, unde restantele ajung la 86,8 milioane lei (23,8 milioane euro).

Astfel, cele mai mari restante sunt la creditele in lei, de 1,68 miliarde lei (460 milioane euro), de doua ori mai mari decat cele la creditele in valuta, de 815 milioane lei (223 milioane euro).

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a inceput sa scada

Pe de alta parte, in raportul BNR privind creditarea populatiei si a firmelor de la finalul lunii octombrie se observa o usoara scadere la nivelul volumului total al creditelor acordate, pana la 193,9 miliarde lei (53 miliarde euro), fata de luna anterioara, cand acestea insumau 195 miliarde lei.

Din totalul creditelor contractate pana la finalul lunii octombrie, peste o treime sunt contractate de populatia si firmele din Bucuresti si 55,8% sunt credite acordate in valuta.

Astfel, imprumuturile in lei au ajuns la 85,96 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in timp ce creditele in valuta insumau, la finalul lunii octombrie, 108 miliarde lei (29,5 miliarde euro).

Dupa Capitala, cele mai mari credite au fost acordate in judetele Cluj, in valoare de 8,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro), Constanta, unde imprumuturile au ajuns la 7,65 lei (2,1 miliarde euro), si Timis, cu credite totale de 7,48 miliarde lei (2 miliarde euro).

Pe locul cinci se afla judetul Brasov, unde, pana la finalul lui octombrie, au fost acordate credite in valoare de 6,34 miliarde lei (1,77 miliarde euro).

Creditele acordate locuitorilor si firmelor din Capitala si din cele patru judete mentionate insumau peste jumatate din valoarea toala a imprumuturilor la nivelul intregii tari.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 988 milioane lei (271 milioane euro), Giurgiu - 1,09 miliarde lei (298 milioane euro) si Calarasi - 1,26 miliarde lei (345 milioane euro), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat de banca centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#restante credite populatie, #credite banci restante, #romani top restante , #banci