Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Vasilescu: A fost nevoie de 3 crize ca sa intelegem cat de importante sunt bancile

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 16:46
3031 citiri
Vasilescu: A fost nevoie de 3 crize ca sa intelegem cat de importante sunt bancile
Foto: TVR 1

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a punctat importanta bancilor pentru economia unei natiuni. In pus, el a vorbit si despre importanta deciziilor luate de Margaret Thatcher, fostul premier britanic.

"A fost nevoie de 3 crize, pentru ca lumea sa inteleaga exact cat de importante sunt bancile pe frontul economiei si cat de important este ca ele sa fie aparate. Prima a fost criza din Japonia, din 1990, care a venit cu prima lectie: atunci cand o economie incepe sa cada, primele cad bancile. Si dupa ce se prabusesc bancile, vagoanele economiei vin in lant si cad in prapastie", a declarat Adrian Vasilescu, la TVR 1.

El a mentionat ca a doua criza majora a fost in 1997, in Asia de sud-est, cand in Thailanda au cazut 80 de banci intr-o singura noapte, iar apoi toata economia s-a prabusit.

Vasilescu a mentionat ca acest eveniment nefericit ne-a invatat cum sa aparam bancile.

"Statele au umblat in buzunarele contribuabilor, au luat bani de la buget si au intrat cu acesti bani in conducerea si dirijarea bancilor. A fost un fel de nationalizare, pentru ca statele au intrat cu gandul ferm de a se retrage cand bancile se vor redresa. Acest lucru a functionat, dar cu sacrificii foarte mari, petru ca interventia externa a determinat noi valuri ale crizei, aducand deficite si datorii mari", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

El a opinat ca situatia actuala a Ciprului, care a decis sa taxeze depozitele mai mari de 100.000 de euro, reprezinta o noua lectie care trebuie invatata.

"E vorba de un bail-in, adica interventia din interior, care va face ca bancile sa se apere singure, cu resurse din proprii", a mentionat Vasilescu.

Margaret Thatcher si contributia ei in economie

Adrian Vasilescu a comentat si efectul pe care l-a avut Margaret Thatcher, care a murit saptamana trecuta la varsta de 87 de ani, asupra economiei britanice in perioada cat a fost premier.

Ea ramane in istorie drept prima femeie premier a Regatului Unit, mana forte care a scos tara dintr-o criza profunda si i-a redat un loc central pe scena politicii internationale. Impreuna cu presedintele Ronald Reagan, este creditata cu o contributie esentiala in lupta care a dus la disparitia URSS.

Totusi, nu toata lumea vorbeste de bine despre fostul premier britanic. In multe orase din Scotia si din Tara Galilor, si chiar in Londra, oamenii au iesit in strada sa-si exprime bucuria pentru moartea celei care, spun ei, i-a lasat pe cei saraci la mila mecanismelor capitalismului.

Consilierul guvernatorului BNR a spus ca venirea la putere a lui Margaret Thatcher "a fost un moment crucial":

"Doamna de fier, impreuna cu partenerul de peste ocean, cu presedintele Reagan, au schimbat ceva in economia mondiala, de la o economie a cererii, unde domina ideea ca statul poate sa intervina atunci cand piata nu mai poate sa stimuleze cererea, ei doi au venit cu un alt stil de a conduce lumea economica, si anume economia ofertei. Oferta sa o sprijin, sa-i sprijin pe producatori, pentru ca ei vin pe o piata libera, in care vinde cel care este performant", a punctat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Vasilescu importanta banci, #Vasilescu criza banci Cipru, #Vasilescu criza Cipru, #Vasilescu Margaret Thatcher , #banci