Vasilescu (BNR): Americii i s-a cantat degeaba prohodul

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 20:45
4566 citiri
Vasilescu (BNR): Americii i s-a cantat degeaba prohodul
Foto: Arhiva

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, crede ca Americii "i s-a cantat degeaba prohodul", deoarece economia ei nu s-a prabusit, asa cum se asteptau unii, si, cel mai probabil, nici Italia nu va intra in faliment.

"Uniunea Europeana nu se va apuca sa ajute fiecare tara care va intra in impas. I s-a spus Italiei sa se salveze singura, pentru ca poate", a mentionat Vasilescu, miercuri seara, la Realitatea TV.

"Daca e sa ne gandim la datoria acestei tari, trebuie s-o comparam cu cea a Americii. Si Statelor Unite li s-a cantat prohodul, insa au constatat ca 70% din datorie se afla la americani. Deci, nu exista o problema reala", a continuat acesta.

El a reluat sfatul lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, conform caruia romanii ar trebui sa se imprumute in moneda in care sunt platiti, altfel vor fi afectati de eventualele fluctuatii si vor ajunge in situatia in care nu vor putea plati creditul.

"Mi-e teama ca ziare importante, cu jurnalisti importanti, care de-a lungul vremurilor si-au demonstrat competenta, s-au legat de plasa senzationalului. 'Falimentul tarii' e o sintagma care se repta tot mai mult in mesajele din presa, iar chestiunea cu falimentul Italiei este pentru a vinde ziare si a atrage audienta la televiziuni. Aceste anunturi au provocat scantei care au incendiat presa romana, desi nu era cazul", a spus Vasilescu.

El a facut un scurt istoric privind economia Romaniei, care a fost o perioada in crestere, iar ulterior a intrat intr-o perioada de tranzitie.

"In Romania, asa au stat lucrurile: dupa '48 s-a mers pe tendinte marete, iar dupa razboi a urmat o tranzitie si se pare ca si acum intram intr-o noua tranzitie. Aceasta ne va duce spre o noua normalitate. Insa depindem de piata globala, arhitectul care o va desena", a sustinut Vasilescu.

Acesta a explicat ca bancile straine din Romania nu pot retrage capitalul dobandit aici. "Nici depozitele, nici creditele nu se misca, chiar daca o banca va pleca. In plus, mai sunt 9 miliarde de euro care vor fi trecute pe datoria externa, care sunt ale celor nerezidenti si ale companiilor straine care cumpara titluri de stat. Sunt luate toate masurile ca nimic sa nu se intample in cazul in care o banca ar fi victima masurii de la Viena de a nu mai finanta banci din zona emergenta a Europei", a prezicat Vasilescu.

In viziunea lui, cea mai mare temere este aceea ca bancile nu vor mai putea acorda credite, care sunt foarte necesare populatiei.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Adrian Vasilescu, #BNR, #retragere banci, #economia romaniei, #criza Romania, #faliment Italia , #banci