Vasilescu: BNR vrea ca banii din banci sa ajunga la populatie prin companii

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 21:14
1518 citiri
Vasilescu: BNR vrea ca banii din banci sa ajunga la populatie prin companii
Foto: Arhiva

Banca Nationala vrea ca banii din banci sa ajunga la companii si sa sprijine productia care, mai departe, poate sa sprijine consumul prin locuri de munca mai multe si prin bani pentru salarii, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Mugur Isarescu: Inflatia va fi mai mica decat am anticipat

"Nici nu se gandeste cineva acum la incurajarea consumului prin creditare, pentru ca ceea ce ne intereseaza in momentul de fata este ca banii pentru consum la populatie sa ajunga prin invaluire, si anume bancile sa dea credite companiilor, companiile sa faca locuri de munca si sa dea salarii mai mari si astfel sa ajunga bani din banci la populatie pentru consum via companie.

Este tocmai o modalitate acea egalitate intre pofta de consum si pofta de munca performanta. Ceea ce isi doreste Banca Nationala in momentul de fata este ca banii din banci sa ajunga la companii si sa sprijine productia, iar numai productia mai departe poate sa sprijine consumul prin locuri de munca mai multe, prin bani mai multi pentru salarii si in special prin bani pentru performanta", a spus Adrian Vasilescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

Consilierul guvernatoruliu BNR a adaugat ca s-a incheiat o epoca, s-a incheiat si anormalitatea de dinainte de criza si acum, Romania, intrand intr-o noua normalitate, trebuie sa se pregateasca pentru ea si sa vada de unde pleaca: de la ideea ca banii sunt mai putini si mai scumpi, de la faptul ca nu mai ajung banii pentru toata lumea.

"Se incheie un ciclu economic si incepe altul, se incheie chiar o epoca istorica si incepe alta. Este limpede, din punctul de vedere al istoricilor, ca Romania va intra intr-o noua normalitate. Eu nu pot sa va spun cum va fi aceasta noua normalitate, pentru ca nu o facem noi.

Vasilescu (BNR): Americii i s-a cantat degeaba prohodul

Noi, romanii, vom veni la aceasta masa si vom vedea ce loc vom gasi la acesti bancheri. Cine face noua normalitate, este limpede ca o fac marile puteri ale lumii. Cert este ca noi trebuie sa ne pregatim pentru noua normalitate, iar creditarea va avea nevoie de un nou inceput", a explicat Adrian Vasilescu.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#Adrian Vasilescu BNR, #bani banci companii populatie, #Banca Nationala a Romaniei , #banci