Adrian Vasilescu (BNR) ii da o lectie lui Tudose despre cresterea euro si scumpiri: Cartile de economie sunt cele care se razbuna

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
15417 citiri
Adrian Vasilescu (BNR) ii da o lectie lui Tudose despre cresterea euro si scumpiri: Cartile de economie sunt cele care se razbuna
Foto: Captura video YouTube

Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.

"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.

Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.

"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.

Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la banca centrala, a preluat-o si sa spunem ca a trimis-o in strainatate. Desi nu s-a intamplat asa, nu avem niciun fel de indicii si nici nu se pot face calcule.

Deci sa spunem ca banca respectiva face ce vrea cu banii si sa spunem ca i-a trimis. Or, n-a avut nicio influenta, pentru ca banii au venit nu din piata, ci au venit de la Banca Nationala, de la RMO, in conturile bancii si din conturile bancii in strainatate, au trecut asa ca fulgerul, daca s-ar fi intamplat asa ceva, fara sa influenteze piata interna, pentru ca banii n-au iesit din piata", spune consilierul.

BNR intervine cu absolut toate mijloacele

Adrian Vasilescu declara ca "Banca Nationala poate si trebuie sa intervina si Banca Nationala intervine cu absolut toate mijloacele. In sensul asta, si-a si pastrat si arme si gloante, pentru ca atunci cand toate tarile sau majoritatea tarilor au dus dobanda de politica monetara jos, spre 0 sau sub 0, Banca Nationala a tinut-o din septembrie 2016, n-a mai coborat nici macar cu o centima, a tinut-o la 1,75%, tocmai pentru a putea sa intervina in piata".

Vasilescu a explicat ca Banca Nationala a intervenit si, tocmai de aceea, printre altele, unele preturi, desi au crescut, au crescut mai incet.

"Intervine in piata cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si din cauza aceasta avem in acest sfarsit de toamna, in conditiile specifice, cu un sentiment al pietei mai ingrijorator decat in septembrie sau in august, au crescut trei categorii de preturi: preturile de consum, care se regasesc in inflatie, dobanda ROBOR, care este pretul imprumuturilor intre banci, si cursul de schimb leu-euro, care este pretul pietei valutare.

Toate aceste trei categorii de preturi au crescut, dar au crescut incet. Este o crestere moderata, in conditiile in care aceasta crestere se petrece pe toata planeta si noi avem o economie deschisa, nu mai suntem in economia lui Ceausescu, care era o economie inchisa, Romania era izolata.

Acum suntem in contact cu lumea, iar toate aceste categorii de preturi sunt libere, asta spune Constitutia Romaniei: avem preturi libere si la bani si la marfuri".

Joi seara, premierul Mihai Tudose a declarat la Antena 3 ca nu exclude o "razbunare a sistemului bancar", in conditiile in care el a criticat in mai multe randuri bancile ca inregistreaza profit zero sau pierderi in Romania.

Legat de aceasta afirmatie, Adrian Vasilescu ii raspunde: "Eu va pot spune un singur lucru: daca se razbuna cineva in acest moment, nu stiu pe cine, dar daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult".

Intrebat fiind de ce creste euro, premierul a replicat ieri: "Am o parte din explicatie, pentru cealalta va recomand sa vorbiti cu BNR, care ar trebui sa fie atenta pe aceste lucruri. BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o.

In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (aceste depozite - n. red.) la 8%". Prin urmare, a relatat Tudose, s-au scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara.

"Ei au avut lei, i-au schimbat in euro, ca sa-i scoata din tara", a explicat seful Executivului cum de s-a ajuns in aceasta situatie, completand: "Bancile au creat acest lucru".

In final, el a lansat si ipoteza ca "Poate e si o razbunare a sistemului bancar".

Vineri, si purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus ca este surprins de declaratiile lui Tudose, pentru ca s-au cheltuit multi bani pentru sustinerea leului.

"Sunt cel putin surprins de aceste declaratii. Cheltuim prea multi bani pentru sustinerea leului. Singurul instrument care ne mai ramane este sa majoram dobanda-cheie. Nu stiu daca premierul ne recomanda sa facem acest lucru. Nu am o pozitie oficiala pe acest subiect, dar cred ca Consiliul de Administratie va avea un punct de vedere si o intalnire cu primul ministru. Daca asta isi doreste de la noi, sa majoram dobanda de politica monetara...", a declarat Dan Suciu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#BNR raspuns Tudose crestere euro, #Adrian Vasilescu BNR Tudose , #curs valutar