BNR ar putea interveni in piata pentru a salva leul

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 15:38
2227 citiri
BNR ar putea interveni in piata pentru a salva leul

Deprecierea semnificativa a monedei nationale din ultima saptamana ar putea determina o interventie in piata din partea Bancii Nationale in urmatoarele zile, daca cursul de schimb va atinge noi maxime, sustin analistii economici.

In acceptiunea acestora, interventia BNR este necesara pentru a preveni o posibila criza a sectorului bancar.

Analistii internationali considera ca banca centrala ar putea fi nevoita sa intervina pentru a sprijini leul in jurul nivelului de 4 - 4,1 lei/euro, in caz contrar sistemul bancar riscand sa intre in criza, in conditiile in care aproximativ 55% dintre creditele romanilor sunt acordate in valuta.

Altfel spus, firmele si gospodariile ar putea intampina probleme in rambursarea imprumuturilor daca leul va continua sa se deprecieze, reateaza Reuters.

In plus, daca BNR nu intervine, prabusirea monedei nationale ar putea avea un impact major asupra inflatiei si va arunca in aer asteptarile inflationiste.

"BNR are multe de pierdut daca cursul euro/leu creste substantial peste nivelul psihologic de 4%. Prin urmare, este probabil ca banca sa intervina pe piata, posibil deja saptamana aceasta", a declarat Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan.

In timp ce leul a scazut cu 9,15% din 12 septembrie, cand banca americana de investitii Lehman Brothers a inaintat o cerere de protectie sub legea falimentului, celelalte monede din regiune s-au depreciat cu 3,4%-4,5%.

BNR a mentinut in septembrie rata dobanzii de politica monetara la 10,25%. Analistii considera ca ar putea urma o noua inasprire a politicii monetare din cauza promisiunilor marilor partide politice de relaxare a politicii fiscale si salariale inaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#BNR, #interventie, #curs valutar, #leu, #euro , #curs valutar