BNR tine cursul sub 4 lei in ultima sedinta a anului

Marti, 30 Decembrie 2008, ora 13:28
2278 citiri
BNR tine cursul sub 4 lei in ultima sedinta a anului

Moneda unica europeana incheie anul sub pragul de 4 lei, cursul oficial al BNR fiind stabilit la valoarea de 3,9860 lei/euro.

Fata de ziua precedenta, valoarea actuala este cu un ban mai mica.

Specialistii sustin ca BNR a intervenit in piata pentru a mentine cursul sub pragul psihologic in 2008. Dat fiind volumul mic al tranzactiilor din aceasta perioada, banca centrala nu a fost nevoita sa vanda prea multa valuta pentru a mentine cursul valutar la acest niel.

"Leul s-a apreciat foarte mult, pe seama unor vanzari de amploare. Este posibil sa fi intervenit si BNR. Practic, leul a tras toate monedele din regiune pe apreciere, dupa ce initial el pierdeau in fata euro", a spus un dealer din piata, pentru NewsIn.

Analistii considera ca astfel de interventii nu se vor mai repeta in primele sedinte ale anului viitor, deoarece BNR si-a propus sa-si menajeze rezervele valutare.

Prin urmare, leul va reintra pe un fagas descendent, care va caracteriza prima parte a anului 2009, dupa care se va stabiliza sau chiar aprecia. Astfel, aspecialistii anticipeaza un nivel mediu al cursului valutar de 3,68 - 4,07 lei/euro.

La randul sau, moneda americana a fost cotata la 2,8054 lei, dupa ce luni aceasta valora 2,7923 lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#evolutie curs valutar, #interventie BNR curs, #cursul leu 2008 , #curs valutar