Curs euro-leu - Vasilescu, BNR: E doar o zi ceva mai agitata pe piata (Video)

Marti, 12 Iulie 2011, ora 14:01
1592 citiri
Curs euro-leu - Vasilescu, BNR: E doar o zi ceva mai agitata pe piata (Video)

In ciuda faptului ca leul s-a depreciat puternic, marti, in fata monedei europene, dar si in fata francului elvetian si a dolarului, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, incearca sa linisteasta cetatenii.

"Nu cred ca este bine sa luam fotografia de azi a Europei si sa spunem ca asta este tendinta. Este bine sa asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile. Astazi, prognoze nu se pot face. Cine poate spune azi ce se intampla maine se hazardeaza.

E doar o zi ceva mai agitata pe piata. Daca vrem sa facem un calcul si sa spunem ce s-ar putea intampla monedei nationale ar insemna sa luam o serie de date de azi si o saptamana, doua, trei de acum inainte. Nu pot fi calculate tendinte pe o zi", a declarat acesta, dupa afisarea cursului BNR.

De altfel, Adrian Vasilescu a dat asigurari ca nu ne asteapta vreun scenariu dramatic in ceea ce priveste cursul de schimb, fie ca este vorba de euro-leu sau sau franc elvetian-leu.

"Nu este cazul sa impingem prognoza pana la absurd si sa vorbim despre scenarii negre. Am auzit comentarii ca vor fi probleme cu francul elvetian. In piata valutara, noi avem o singura moneda de referinta: euro. Calculele se fac cu raportul leu/euro. Ce se intampla cu alte monede, toate aceste raporturi ies printr-un calcul incrucisat pornind de la raportul leu-euro", a precizat Vasilescu.

Avand in vedere ca euro a ajuns pe piata interbancara la 4,3 lei, iar cotatia oficiala a fost de 4,28 lei, adica usor mai mica, pe piata au aparut imediat si primele speculatii ca BNR ar fi intervenit asupra cursului. Consilierul guvernatorului a negat insa o astfel de informatie.

"Nu putem suspecta un ajutor de la BNR. BNR nu-si comneteaza interventiile sau neinterventiile", a spus acesta.

Curs euro-leu: Leul, la minimul din 2011 fata de euro

Banca Nationla a Romaniei a stabilit, marti, un curs de referinta de 4,2838 lei pentru un euro, usor mai mic decat varful atins pe piata interbancara, cand euro s-a apropiat de nivelul de 4,3 lei/unitate.

La randul sau, moneda americana a crescut si ea, ajungand la nivelul de 3,0794 lei/unitate, adica o crestere de 2,92% fata de ziua anterioara, cand dolarul american a fost cotat la 2,9921 lei.

Francul elvetian s-a apreciat si el foarte puternic, crescand de la 3,5742 lei, cat fusese cu o zi inainte, pana la 3,6921 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#vasilescu BNR, #curs leu euro BNR, #curs valutar euro leu , #curs valutar