Isarescu: Este remarcabila aprecierea cursului, in conditiile crizei din Cipru

Joi, 02 Mai 2013, ora 20:29
2067 citiri
Isarescu: Este remarcabila aprecierea cursului, in conditiile crizei din Cipru

Aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.

"Noi suntem intr-un interval, sa il numesc asa, de toleranta, ca sa nu il speculati altfel. Cursul este liber, determinat de piata, sigur influentat de intrari de capitaluri. Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile, si, cu intr-adevar, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piata bancara, daca piata bancara este 40% din PIB, 0,6 inseamna 0,25% din PIB.

Suma mica, dar ati vazut cum se inflameaza lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil ca in conditii de criza, cu o criza in coasta Romaniei, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", a spus Isarescu.

El nu exclude iesirea dintr-un cerc vicios si intrarea intr-un cerc virutos, care sa presupuna apreciere si cresterea exporturilor.

"S-a mai intamplat in Romania, de exemplu in 2000-2001. Nu vad de ce nu s-ar mai intampla si in prezent. Insa nu cu o apreciere masiva a cursului", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu aratase anterior ca exporturile si productia manufacturiera au performat peste asteptari si au dat semnale de ameliorare a activitatii economice

"Nu stim daca surplusul din contul curent este un accident, este temporar, legat de intrarea in productie a automobilelor Ford si exportul Ford, dar in 20 si ceva de ani de cand sunt pe acest scaun nu am vazut niciodaa surplus in contul curent si asteptam momentul", a mai spus seful BNR.

Leul s-a apreciat cu peste 2% in raport cu euro in ultima luna, iar referinta anuntata de BNR a coborat luni la 4,3224 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel de un an si patru luni.

Leul, campion in fata euro in 2013

De la inceputul anului, cotatia monedei nationale a castigat 2,4% in fata euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Isarescu curs valutar criza Cipru, #Isarescu curs criza Cipru, #Isarescu curs valutar, #Isarescu curs, #Isarescu apreciere leu , #curs valutar
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Taci, mah, tradatorule! Daca ti se ordona maine sa vinzi Romania
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5