Leul, cea mai performanta moneda din UE - singura care a crescut fata de euro

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 21:06
5303 citiri
Leul, cea mai performanta moneda din UE - singura care a crescut fata de euro

La finalul primelor zece luni ale anului, leul este cea mai performanta moneda din UE, fiind singura care a inregistrat o crestere in fata euro, comparativ cu cotatia din ianuarie.

"In ultimele cateva luni, moneda nationala a fost doar putin influentata de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR si, in plus, a rezistat destul de bine turbulentelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci si importante si, in consecinta, generatoare de volatilitati crescute in piata", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

La sfarsitul primelor 10 luni din 2013, leul a inregistrat o crestere de circa 0,3% in fata euro, comparativ cu cotatia sa de la inceputul lui ianuarie, fiind singura moneda din UE care a marcat o apreciere fata de moneda unica.

Comparativ, kuna croata a pierdut din performantele anterioare, dar a fost moneda din UE cu cea mai mica scadere fata de euro (- 0,6%) in perioada analizata.

In acelasi interval, forintul a scazut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeza s-a depreciat cu aproape 2,5%, zlotul si coroana ceha au scazut cu aproximativ 2,7% fiecare, iar lira sterlina cu aproximativ 4,2%.

Evolutia in luna octombrie

La sfarsitul lui octombrie, leul a inregistrat o crestere de circa 0,5% in fata euro, comparativ cu cotatia avuta la inceputul lunii. In aceeasi perioada, forintul a marcat un avans de aproape 0,7%, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%.

Kuna croata a inregistrat o variatie redusa luna trecuta raportat la euro, coroana ceha s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeza si lira sterlina au scazut cu aproape 1,3% in perioada mentionata.

Situatia dolarului

Euro s-a apreciat cu aproape 3% fata de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotatia de la inceputul anului.

In luna trecuta, moneda SUA a atins minimul pe anul in curs fata de cea european, pe fondul blocajului partial al activitatii guvernului american si al modului in care acesta s-a rezolvat. In ultima saptamana a lunii trecute, dolarul a inregistrat o corectie spectaculoasa, dar, pana in prezent pe anul in curs, majoritatea monedelor din UE au ramas in avantaj fata de moneda americana.

Leul se distinge in "plutonul" monedelor din UE, inregistrand la finele primelor zece luni o crestere de circa 3,1% fata de dolar, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#leu performanta euro, #leu crestere euro, #leu apreciere euro, #leu crestere dolar , #curs valutar
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Mai dureaza un pic pina sa prefer sa fiu platit in lei :)