Leul ingenuncheaza in fata euro - Cat va mai tine declinul

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 07:49
4881 citiri
Leul ingenuncheaza in fata euro - Cat va mai tine declinul

Leul s-a depreciat masiv in sedinta de tranzactionare de joi, in principal din cauza climatului extern, ceea ce ar putea determina ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa intervina pentru a evita depasirea pragului de 4,5 lei/euro.

Moneda nationala a pierdut aproape 5 bani comparativ cu ziua precedenta si 7 bani de la finalul saptamanii trecute.

Desi avansul pare unul infim, daca luam ca termen de comparatie nivelul minim din acest an, atunci rezultatul este unul vizibil.

Astfel, cursul de pe 3 mai a fost de 4,3072 lei/euro, ceea ce inseamna o apreciere de 17 bani.

In plus, pentru a studia mai bine impactul aprecierii, putem lua un exemplu concret al unui roman care are de platit o rata de 500 de euro.

Acesta a avut de achitat, la 3 ianuarie, suma de 2.207 lei, la un curs de 4,4153 lei/euro, in timp ce, joi, pe 6 iunie, rata a ajuns la 2.250 lei, ceea ce inseamna 43 de lei in plus fata de inceputul anului.

Similar, pentru o rata de 300 de euro, diferenta este de 18,3 lei.

Conform analistilor consultati de Ziare.com, tendinta recenta de depreciere a leului a fost puternic corelata cu evolutia monedelor regionale, semn ca influentele tin de climatul extern.

"Credem ca deprecierea leului are drept cauza scaderea la nivel global a apetitului pentru active cu risc relativ ridicat (precum cele din Europa emergenta - n.red.), pe fondul discutiilor despre reducerea stimulului monetar in Statele Unite. Insa estimarile colegilor nostri strategisti de la Londra, care sunt mai optimisti decat piata in aceasta privinta, favorizeaza o viziune favorabila asupra leului.

Totodata, credem ca leul va fi sustinut si de semnalele pozitive pe care le asteptam din partea FMI in legatura cu evaluarea finala a actualului acord", a explicat Mihai Tantaru, analist la ING Bank, pentru Ziare.com.

Ritmul accelerat in care moneda nationala a pierdut teren in ultimele sedinte creste probabilitatea ca banca centrala sa intervina pentru a diminua volatilitatea cursului.

"Insa in lipsa unor indicii clare cu privire la interventii ale BNR, deocamdata ne amintim faptul ca dincolo de 4,50 lei/euro, episoadele de depreciere a leului au fost probabil limitate de banca centrala in ultima parte a anului trecut, asa cum sugera tiparul de tranzactionare zilnica din acea perioada. De aceea, in acest moment, prognozam ca deprecierea leului va fi limitata in timp", a evidentiat analistul.

Ar trebui BNR sa permita un leu mai slab? Care sunt capcanele

Cum a evoluat leul pana acum

Conform analizei Noble Securities remise Ziare.com, moneda nationala a inregistrat cea mai mare apreciere din UE fata de euro in primele cinci luni din acest an, de 1,3%.

Principalele motive ale aprecierii leului fata de moneda europeana in perioada ianuarie-mai au fost cresterea economica de 0,5% a Romaniei in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara a anului trecut, si recomandarea Comisiei Europene privind iesirea tarii noastre din procedura de deficit excesiv, considera expertii.

Astfel, in momentul de fata, leul se afla foarte aproape de media anului trecut (4,46/EUR), iar scaderea din aceste zile corecteaza doar aprecierea inregistrata de la inceputul anului. In consecinta, declinul monedei nationale va fi unul limitat.

"Daca privim insa cursul de schimb drept un indicator de sentiment, putem concluziona, totusi, ca recenta slabire a leului este nefavorabila cererii interne", a punctat Mihai Tantaru.

Prognoza oficiala pentru anul 2013 este un curs de schimb mediu de 4,5 lei/euro, conform Comisiei Nationale de Prognoza.

Estimarea este sustinuta si de Coface, country managerul firmei de consultanta avertizand ca rambursarile catre Fondul Monetar International, care ajung la 4,5 miliarde de euro in 2013, vor pune presiuni suplimentare pe curs.

"Investitiile straine, scaderea temperata a expunerii bancilor straine pe piata locala, varful de rambursare a imprumuturilor de la institutiilor financiare internationale, probabil 4,5 miliarde de euro in 2013 si alte 4,5 miliarde de euro in 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimam ca in acest an cursul va fluctua intre 4,5-4,55 lei pe un euro", a declarat country managerul Coface, Constantin Coman, in cadul unei conferinte de presa sustinute in mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#curs euro leu, #depreciere leu, #scadere leu, #prognoze curs valutar , #curs valutar