Unde se duce cursul de schimb?

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:28
5152 citiri
Unde se duce cursul de schimb?

Optimismul generat in piata de anuntarea acordului de finantare internationala pare sa se fi stins, leul revenind la inceputul acestei saptamani pe un trend descendent.

Moneda nationala a pierdut in doar trei zile sase bani in raport cu euro, "recuperand" aproape intreaga apreciere din intervalul 3-10 martie.

Cu toate acestea, raportat la valorile din urma cu trei luni, leul a inregistrat cea mai mare apreciere (+3,8%), in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,9%. Lira turceasca este in prezent cu 1,5% mai puternica in raport cu euro decat acum trei luni, iar coroana ceha cu 0,8%. Forintul unguresc este mai slab cu 2,6% decat acum trei luni si cu 8,4% fata de 1 ianuarie 2008.

Comparand cu valorile cursului oficial din urma cu o luna, leul s-a apreciat in fata euro intr-un ritm de aproape doua ori mai lent decat zlotul polonez, in timp ce forintul si coroana ceha s-au intarit cu 3,7%, respectiv 0,3%, potrivit unei statistici portfolio.hu.

In acest context, analistii Citi si-au imbunatatit prognoza privind evolutia monedei nationale pana la 4,12 lei/euro la finalul acestui an, de la 4,2 lei/euro, cat estimasera anterior.

Nu la fel de optimisti sunt si reprezentantii Guvernului, care au luat in calcul la rectificarea bugetului un curs de 4,3 lei/euro. Pesimismul Executivului este cu atat mai surprinzator cu cat, recent, Emil Boc se declara multumit de stabilizarea cursului valutar care s-a produs cu mult inainte ca Romania sa primeasca primii bani de la FMI.

De ce anticipeaza Guvernul un curs de 4,3 lei/euro in conditiile in care BNR va avea la dispozitie 12 miliarde de euro pentru apararea cursului de schimb?

In urma cu o luna-doua, cand leul se deprecia cu repeziciune, reprezentantii BNR incercau sa linisteasca populatia vorbind despre "efectul de pendul". Pe scurt, dupa o depreciere puternica survine o apreciere aproape la fel de puternica, iar ciclul se reia de fiecare data cu variatii tot mai mici pana cand acesta se stabilizeaza la o valoare sustenabila.

Presupunand ca 4,3 lei/euro este valoarea de echilibru pe care o urmareste BNR, atunci nu este exclus ca moneda unica europeana sa se apropie din nou de 4,4 lei in perioada urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#curs valutar, #apreciere leu, #depreciere leu, #monede regionale, #Citi Bank, #BNR , #curs valutar
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
In mod sigur, zilele acestea, in tara vor intra sume mari de euro, aduse de cei 50 - 60 de mii de romani care vin sa serbeze PASTELE alaturi de familiile din tara!
Z
Zaratustra
rank 1