Bancile nu ies niciodata in pierdere: scad dobanzile, cresc comisioanele

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 08:08
1573 citiri
Bancile nu ies niciodata in pierdere: scad dobanzile, cresc comisioanele

Bancile stiu foarte bine sa isi protejeze profiturile. Cum au fost fortate de BNR sa isi scada dobanzile la credite, au trecut la alte metode de jecmanire a clientului: au crescut comisioanele.

Mai multi clienti ai bancilor au reclamat la Protectia Consumatorului cresterea unora dintre comisioane fara niciun motiv si fara anunt prealabil, informeaza Adevarul.

BNR a scazut dobanda de politica monetara cu 2,25% de la inceputul anului, ceea ce inseamna ca s-a redus si indicatorul luat in calcul la dobanda variabila la creditele in lei. Asa ca bancile au fost nevoite sa scada dobanda.

Ca sa nu piarda nimic, bancile au decis sa majoreze comisioanele, asa incat DAE (dobanda anuala efectiva) a ramas cam aceeasi.

De exemplu, in cazul creditelor imobiliare, dobanzile au scazut, in ultimele sase luni, in medie, cu 3,7 puncte procentuale, pana la 14,6% pe an. In acelasi interval, costul total al acestor imprumuturi s-a redus cu doar 1,8%, la 16,4%, potrivit portalului de consultanta financiara Conso.ro. Deci comisioanele au crescut cu 2%.

La fel se intampla si cu creditele de nevoi personale. Reducerea cu 9,4% a dobanzii a fost compensata de o majorare de peste 1% a celorlalte taxe.

La creditele imobiliare in euro, dobanda variabila s-a redus cu 2,2%, de la 10% in luna aprilie la 8,6% pe an in septembrie. In acelasi interval, DAE a scazut cu 1,4%. Diferenta este determinata de cresterea comisioanelor cu aproape 1%.

In cazul creditelor de nevoi personale in euro, comisioanele au fost crescute, in medie, cu 0,3 puncte procentuale.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#cresc comisioane banci, #banci dobanzi scadere, #credite dobanda scadere , #dobanzi