BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric. Se ieftinesc creditele?

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:20
6856 citiri
BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric. Se ieftinesc creditele?

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de miercuri sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%.

Reducerea dobanzii cheie, o decizie care nu fusese asteptata de analisti, se va aplica de joi, 7 mai.

Totodata, CA al BNR a hotarat ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

Semnal pentru ieftinirea creditelor: BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric

Astfel, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%, masura aplicandu-se tot de joi.

Banca centrala va reduce rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele in lei, de la 10% la 8%, si va mentine rata rezervelor in valuta la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

BNR mentioneaza ca pastreaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Cei mai multi analisti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.

Nou minim istoric: BNR reduce iar dobanda cheie - se vor ieftini creditele? (Video)

La finele lunii martie, dobanda cheie a fost redusa cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,25%, iar coridorul simetric s-a ingustat de la plus/minus 2 puncte procentuale la plus/minus 1,75 puncte. Ca urmare, rata dobanzii la care bancile se imprumuta de la BNR a scazut de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru plasarea banilor la banca centrala pe termen de o zi s-a mentinut la 0,25%.

Analistii preconizau o dobanda cheie de 2% pentru finalul anului, pana cand ar fi urmat sa scada si RMO pentru pasivele in lei si valuta, la 8%, respectiv 12%. Nivelurile ar putea fi reduse si pe parcursul anului viitor, la 6% pentru lei si 8% pentru valuta.

Aceasta este a saptea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o ajustare cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fusesera operate sase reduceri, din care ultima la finalul lunii martie.

BNR da semnalul pentru ieftinirea creditelor: A redus dobanda cheie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat dupa sedinta CA din martie, ca banca centrala ar putea continua relaxarea politicii monetare prin reducerea rezervelor minime si ingustarea coridorului simetric, spunand ca instrumentele de politica monetara nu presupun doar taierea dobanzii cheie.

"Nu pot sa confirm ca suntem la incheierea unui ciclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm. In definitia noastra, politica monetara, cel putin in Romania, nu se reduce numai la rata dobanzii de politica monetara, include si rezervele minime obligatorii si coridorul (dintre ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii cheie - n.r.). Putem sa ne imaginam modificari ale coridorului, fara a modifica rata de dobanda de politica monetara", spunea Isarescu.

Seful bancii centrale a indicat ca ratele RMO ar trebui sa ajunga in circa un an - un an si jumatate la nivelul european, in jur de 2%.

El a mai aratat ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale CA privind politica monetara, insa ca depind totodata de alte date, "incerte" inca.

CA al BNR a analizat si aprobat miercuri Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat vineri intr-o conferinta de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#BNR dobanda cheie, #dobanda cheie redusa, #BNR reduce dobanda cheie , #dobanzi