BNR ameninta ca-si ingheata dobanzile

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 17:50
3780 citiri
BNR ameninta ca-si ingheata dobanzile

Banca Nationala a Romaniei este pregatita sa suspende publicarea dobanzilor ROBID-ROBOR, ratele medii ale dobanzii pe piata interbancara, in situatia in care bancile comeciale vor urca nivelul dobanzilor nejustificat de mult.

Decizia Bancii Centrale echivaleaza cu o "inghetare a dobanzilor", deoarece o buna parte dintre institutiile de creditare nu vor mai avea un reper in stabilirea costurilor aferente creditelor acordate.

Masura este menita sa-i protejeze pe acei clienti care au credite contractate a caror dobanda variaza in functie de media dobanzilor de pe piata interbancara.

Banca Centrala a facut acest anunt in contextul in care unele banci au incercat sa paseze catre clienti cresterea costurilor lor de refinantare de pe piata interbancara.

"In scopul asigurarii utilizarii normale a indicilor pietei monetare interbancare si al evitarii aparitiei unor situatii similare, Consiliul de administratie al BNR a decis modificarea normei privind functionarea pietei monetare interbancare.

In cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a Bancii Nationale a Romaniei, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante", se arata intr-un comnicat al BNR.

BNR a chemat sapte banci la discutii despre situatia dobanzilor interbancare

Conducatorii a sapte banci au fost chemati, joi, de BNR sa dea explicatii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobanzilor interbancare din ultimele zile.

Banca Nationala Romana le-a "solicitat imperativ" celor sapte banci comerciale sa reintre in normalitate.

"In contextul recentelor evolutii de pe pietele monetara si valutara, Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale. Acestora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor", a anuntat, joi, banca centrala.

In acelasi timp, "au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara", se mai arata in comunicat.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a "solicitat imperativ" bancilor invitate la discutii sa reintre in normalitate si a tinut sa mentioneze ca evolutiile recente ale cotatiilor ROBID/ROBOR "constituie o situatie temporara si izolata".

BNR a insistat ca bancile sa nu majoreze inutil dobanzile clientilor si a atras atentia ca "mentinerea unei relatii functionale pe termen lung, intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra acestora din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare".

Vezi mai jos, in format PDF, comunicatul BNR

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#BNR, #masuri, #crestere dobanzi , #dobanzi