BNR va mentine dobanda cheie la 6,25 la suta, spun analistii

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 15:31
787 citiri
BNR va mentine dobanda cheie la 6,25 la suta, spun analistii
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25 la suta si nivelul rezervelor minime obligatorii, potrivit analistilor economici.

Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, considera ca mediul economic nu permite o reducere a dobanzii cheie pana la mijlocul anului viitor, cand va trece efectul de baza al inflatiei, relateaza Mediafax.

"E greu sa reduci rata dobanzii de politica monetara cand ai o inflatie destul de mare. Prudenta este cuvantul de ordine la BNR", a explicat Anghel.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, reaminteste ca BNR trebuie sa consulte si Fondul Monetar International cand ia o decizie, prin urmare vor exista mai multe informatii privind dobanda cheie dupa vizita din octombrie a misiunii FMI.

De asemenea, Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, crede ca este prea devreme pentru cresterea dobanzii.

"Teoretic, activitatea economica s-a deteriorat dupa anuntarea masurilor de austeritate si ar fi fost loc de o reducere, dar economia se confrunta in continuare cu presiuni inflationiste", a spus Chidesciuc.

Consiliul de Administratie al bancii centrale se va intalni miercuri pentru a discuta despre problemele monetare. Tot atunci, se va decide nivelul dobanzii cheie si al rezerelor minime.

Pe 4 august, BNR a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25 la suta, ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la 15 la suta, iar in valuta la 25 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#Banca Nationala Romaniei, #rata dobanda politica monetara, #dobanda cheie BNR , #dobanzi