BNR va mentine miercuri dobanda cheie la 6,25%, potrivit estimarilor

Luni, 28 Iunie 2010, ora 22:58
913 citiri
BNR va mentine miercuri dobanda cheie la 6,25%, potrivit estimarilor

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an in sedinta din 30 iunie, in contextul in care economia este bulversata de noile schimbari majore de taxe si impozite, potrivit estimarilor analistilor.

Astfel, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, se asteapta ca banca centrala sa mentina rata dobanzii cheie la sedinta de politca monetara de miercuri, "din cauza ca incertitudinea politica a crescut foarte mult dupa anuntarea majorarii TVA".

Si economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, se asteapta ca BNR sa mentina dobanda dupa ce Guvernul a majorat taxa pe valoarea adaugata cu 5 puncte procentuale, si-a asumat reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a impus o serie impozite suplimentare prin modificarea Codului Fiscal.

"Initial estimam o reducere cu un sfert de punct procentual a ratei dobanzii de politica monetara in sedinta de miercuri, la 6%, dar dupa toate schimbarile din ultima vreme cred ca BNR va lua o masura mai prudenta si va mentine dobanda la 6,25%, pentru a putea analiza modificarile", a explicat Anghel, pentru NewsIn.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia, Pal, declara la randul sau ca, date fiind noile conditii, anticipeaza mentinerea dobanzii cheie la 6,25%, "cel putin pana la finalul acestui an".

"Ca urmare a majorarii TVA, este exclusa vreo noua reducere a dobanzii cheie in acest an. In continuare, pe fondul amplificarii inflatiei, va exista probabil o neconcordanta intre rata reala si rata nominala de dobanda. Cu toate ca ar exista argumente, nu cred ca BNR va aplica vreo crestere a dobanzii cheie, intrucat trebuie sa mentina coerenta politicii monetare pe termen lung", a spus Pal.

Lucian Anghel a adaugat ca, in ultima vreme, banca centrala a pastrat o marja de siguranta de circa 2 puncte procetuale intre rata dobanzii de politica monetara si rata inflatiei, dar, ca urmare a deciziei de majorare a TVA, se asteapta ca in urmatorul an inflatia sa depaseasca dobanda cheie.

El a explicat ca majorarea TVA va creea un efect inflationist, care s-ar putea disipa abia in vreo 12 luni, motiv pentru care se asteapta ca rata dobanzii cheie sa inceapa din nou sa depaseasca rata inflatiei abia din a doua jumatate a lui 2011.

"In mod normal, preturile nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 4-4,2% ca urmare a majorarii TVA cu 5 puncte procentuale, mai ales ca ar trebui sa vedem si o cerere destul de redusa, o scadere a puterii de cumparare si chiar si a PIB. Sigur ca mai sunt si preturile administrate, pe care BNR nu le poate controla si care ar putea creste, dar pe de alta parte mai sunt si preturile la fructe si legume din piete, la care de obicei nu prea se plateste TVA", a comentat Anghel.

BNR nu are cum sa-si mai atinga tinta de inflatie din 2010 dupa majorarea TVA la 24%

"Nici o banca centrala din lume nu ar mai putea atinge o tinta de inflatie ca aceea asumata de BNR in conditiile in care la jumatatea anului ar creste TVA cu 5 puncte procentuale", declara economistul-sef al BCR.

Nici Rozalia Pal nu considera ca mai sunt sanse pentru atingerea tintei de inflatie in acest an, "insa, pe parcursul lui 2011, inflatia va reincepe sa se tempereze, pe fondul efectului de baza si al scaderii cererii interne, in conditiile in care consumul va fi puternic afectat". Ea a adaugat ca UniCredit estimeaza ca "rata inflatiei va ajunge la 7-8% la finalul lui 2010, pe fondul majorarii TVA si al presiunilor de depreciere a leului".

Date fiind schimbarile majore din ultima saptamana, majoritatea analistilor au anuntat ca urmeaza sa isi revizuiasca estimarile macroeconomice.

"Noi vedem o crestere a ratei inflatiei cu vreo 3 puncte procentuale ca urmare a deciziei de majorare a TVA, deci, daca inainte ne asteptam ca inflatia sa se situeze la 4,1% la finalul acestui an, acum anticipam un nivel de 6-7% pentru finalul anului, dar vom prezenta niste cifre revizuite in zilele urmatoare, dupa ce vom face o evaluare mai exacta a noilor masuri", a precizat Chidesciuc.

La randul sau, Lucian Anghel preciza ca spera ca inflatia de la finalul lui 2010 sa aiba o singura cifra, dar daca dolarul se va aprecia pe piata internationala, va antrena scumpiri semnificative ale energiei, si atunci nu exclude ca inflatia sa depaseasca si 10% la finalul acestui an.

El a adaugat ca, in prezent, piata asteapta un prim semnal din partea bancii centrale dupa multiplele schimbari. "Intrasem intr-o perioada de oarecare certitudine, in care rata dobanzii scadea treptat, inflatia avea o tendinta relativ stabila de crestere, se puteau estima dobanzile la 3-5 ani. Era o oarecare stabilitate. Dar acum, dupa toate aceste schimbari, piata asteapta un prim semnal din partea bancii centrale, pentru recladirea unei noi tendinte", a mai spus economistul-sef al BCR.

Analistii se mai asteapta ca BNR sa mentina neschimbate si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% din pasivele in lei si 25% din cele in valuta, din cauza incertitudinii actuale.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis vineri ca articolul care prevedea reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala. Pentru ca nu a putut sa scada pensiile, Guvernul a hotarat sa majoreze, in schimb, taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24%, astfel incat, per ansamblu, veniturile la buget sa creasca, iar deficitul sa nu depaseasca 6,8% din PIB.

In ce priveste deciziile de politica monetara, BNR a redus deja de trei ori dobanda de politica monetara de la inceputul acestui an, cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,7%. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#BNR, #dobanda cheie, #inflatie BNR, #crestere incertitudine , #dobanzi