Decizii importante anuntate de BNR: Cresc ratele la creditele in lei?

Joi, 30 Iunie 2016, ora 15:26
6525 citiri
Decizii importante anuntate de BNR: Cresc ratele la creditele in lei?
Foto: BNR.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, joi, doua anunturi care au legatura cu creditele in lei.

Primul dintre ele este ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), important pentru cei care au imprumuturi in moneda nationala. In functie de valoarea de joi, 30 iunie, se calculeaza dobanda pentru ratele la creditele in lei valabile in urmatorul trimestru.

Astfel, indicele a ajuns la 0,81%, in crestere usoara de la 0,78%, cat era la 31 martie, potrivit datelor BNR consultate de Ziare.com.

Aceasta diferenta inseamna ca o persoana cu un credit de 50.000 de euro, echivalent in lei, va avea o rata cu aproximativ 3 lei mai mare in urmatoarele trei luni.

Citeste mai multe despre efectul ROBOR asupra ratelor la imprumuturile in moneda nationala

Reamintim ca ROBOR 3M reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la termen de 3 luni. Indicele intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.

Dobanda cheie

De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara (dobanda cheie) la 1,75% pe an, dar si sa pastreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile mediului international si intern fiind gata sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada de incertitudini sporite in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare", a transmis BNR in comunicatul remis Ziare.com.

Rata dobanzii de politica monetara este un instrument prin care banca centrala poate influenta ROBOR. Daca indicele creste prea mult, BNR poate scade dobanda cheie pentru a atenua efectele.

C.P.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ROBOR rate credite, #dobanda cheie BNR , #dobanzi