Dilema BNR

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 12:23
3198 citiri
Dilema BNR
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a ajuns intr-un punct in care nu stie ce sa faca: sa ajute cursul lovit de criza sau sa imprumute bancile, pentru a scadea dobanzile.

BNR urmeaza sa decida luni daca va reinnoi creditele de refinantare acordate in urma cu o saptamana, in conditiile in care dobanzile sunt in continuare la niveluri ridicate, insa nu trebuie sa neglijeze nici deprecierea cursului, informeaza Ziarul Financiar.

Printr-un credit pe patru zile oferit bancilor comerciale, la o dobanda de 8% pe an, BNR a injectat joia trecuta in piata aproape 12 miliarde de lei, echivalentul a 2,8 miliarde de euro. Cu toate acestea dobanzile pentru plasamentele pe termene scurte nu au scazut.

"S-ar putea ca BNR sa nu faca astazi (n.r. luni) o licitatie pentru oferirea de credite. Bancile pot accesa fonduri prin facilitatea Lombard, la 12% pe an, iar prin dobanzi mai mari este stimulata revenirea cursului", a declarat un dealer pentru sursa citata.

In cazul in care BNR nu va acorda noi credite de refinantare, dobanzile nu se vor micsora, ci din contra vor creste.

Dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele au crescut foarte mult in ultima perioada, ajungand la niveluri de peste 9,2% pe an. De asemenea, lichiditatea pietei s-a redus dramatic, in timp ce dealerii asteapta sa vada ce decizie ia BNR.

"Instabilitatea politica a crescut incertitudinea si a sporit riscurile legate de o depreciere a leului. Noi pierderi pentru leu in viitorul apropiat nu pot fi excluse, dar inca mai credem ca miscarea va fi controlata", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, in legatura cu a doua problema a BNR.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING spune ca pentru BNR va fi din ce in ce mai greu sa protejeze leul. "Va fi tot mai dificil pentru BNR sa continue sa protejeze leul in conditiile in care tensiunile politice se suprapun cu o serie de factori care pun leul sub presiune si cresc probabilitatea ca tjntele negociate cu Fondul Monetar International sa nu fie atinse. Totodata, diminuarea interventiilor ar insemna o presiune mai mica pe piata monetara, ceea ce ar permite ajustarea dobanzilor la creditele pentru populatie si companii", spune acesta.

Interventie pentru leu

Vineri, BNR a vandut cel putin 100 de milioane de euro, in incercarea de a limita deprecierea monedei nationale in fata euro, insa in ciuda acestor fapte cursul de schimb a crescut, in numai doua zile, cu 1,9 procente, potrivit Financiarul. Jucatorii din piata valutara au declarat ca vineri BNR a intervenit direct in mai multe randuri.

Moneda nationala a pierdut teren si in fata altor valute. Comparativ cu dolarul american, leul romanesc s-a depreciat cu 1,7%, cursul de schimb urcand la un nivel de 2,8294 lei/dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#BNR imprumut banci, #valoarea dobanzi banci, #BNR depreciere leu , #dobanzi