Profitul BNR, de cinci ori mai mic in 2011

Joi, 29 Martie 2012, ora 18:39
1152 citiri
Profitul BNR, de cinci ori mai mic in 2011
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit brut de 301,4 milioane lei, (70 de milioane de euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decat rezultatul raportat pentru 2010.

Banca centrala a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro), reprezentand, potrivit legii, 80% din castig, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro).

Suma ramasa va putea fi distribuita de banca centrala pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finantare, pentru fondul de participare a salariatilor la profit si pentru rezerve la dispozitia Consiliului de Administratie, in conditiile in care nu are de acoperit pierderi din alti ani.

Desi pe piata interna BNR s-a pozitionat drept creditor net in 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scaderea randamentelor pentru obligatiunile suverane ale statelor si entitatilor cu rating AAA, pricipalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internationale.

Rezervele valutare la BNR au crescut in decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrarilor de valuta de la Banca Mondiala si Comisia Europeana, si au inchis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, usor mai sus decat valoarea din decembrie 2010, cand totalizau 32,4 miliarde euro.

Potrivit raportului anual, BNR a avut in 2010 un profit de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic fata de rezultatul raportat in urma cu trei ani, in special din cauza unor incasari mai mici din dobanzi.

Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010, reusind sa recupereze in ultima luna din anul precedent peste 400 de milioane lei.

Cu toate acestea, bancile si-au imbunatatit semnificativ costul riscului odata cu trecerea la sistemul international de raportare financiara (IFRS), eliberand in prima luna a acestui an circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite dupa regulile contabile romanesti.

Sumele eliberate in ianuarie acopera de zece ori intreaga pierdere cumulata pe ultimii doi ani, iar daca ar fi tratate de catre toate bancile ca profit distribuibil ar rezulta cel mai mare castig anual din istoria sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#profit BNR 2011, #profit banci, #standarde internationale banci , #dobanzi