Reducerea ratei dobanzii de politica monetara, buna numai pentru stat?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 19:25
2537 citiri
Reducerea ratei dobanzii de politica monetara, buna numai pentru stat?
Foto: Arhiva

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a reduce rata dobanzii de politica monetara de la 6,25 la suta, unde a fost mentinuta din mai 2010, la 6 la suta nu va avea rezultatele scontate de mediul de afaceri, potrivit analistilor.

Scaderea ratei dobanzii de politica monetara a fost justificata de reducerea inflatiei la nivelul de 3,4 la suta, incadrandu-se, astfel, in tinta BNR, precum si de perspectivele pe care le are dezinflatia in trimestrele urmatoare, potrivit lui Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

"Reducerea dobanzii poate fi un prim pas intr-un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, existand spatiu creat de o dezinflatie peste asteptari si de o politica fiscal-bugetara care pare ca ramane angajata la obiectivele pe care si le-a asumat. Un mix de politici economice cu o politica fiscal-bugetara mai prudenta si o politica monetara mai relaxata poate fi unul mai sanatos pentru economie", a precizat Dumitru, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, astfel de decizii vor urma si in trimestrele urmatore, fiind posibila si o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, care s-ar plia foarte bine pe noul regulament de creditare, efectul final fiind de stimulare a creditelor in moneda nationala.

De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen opiniaza ca decizia nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra cursului de schimb, leul ramanand atractiv, in conditiile in care dobanda in termeni reali este inca mare in Romania, multe banci centrale din Europa avand, in acest moment, rate reale ale dobanzii negative.

In opinia analistului Aurelian Dochia, efectele se vor vedea dupa ce aceasta reducere se va traduce si in dobanzile practicate de banci. "Ele au un cost al imprumutului, deci trebuie sa plateasca depozitele pe care le atrag cu dobanzi relativ mari, pentru ca altfel nu prea mai vin depozite. Acesta este factorul cheie pentru dobanzile in lei. Pentru dobanzile in valuta, piata internationala este cea care determina nivelul la care se imprumuta banci si asteptarile sunt, mai degraba, de crestere", a explicat Dochia, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, creditarea este influentata de mai multi factori, iar incertitudinile care planeaza in economia mondiala nu pot fi trecute cu vederea. In plus, cererea de creditare este detul de mica, in continuare.

Decizia BNR nu ajuta economia reala

Pe de alta parte, analistul financiar Valentin Ionescu este de parere ca aceasta reducere a ratei dobanzii nu va ajuta decat statul, care, astfel, se va putea imprumuta mai ieftin.

"Nu are nici un efect pozitiv in economie. Creditarea, ca sa fie stimulata, ar fi trebuit ca Banca Nationala sa apese pe doua pedale. Sa reduca si dobanda de referinta si rezervele minime obligatorii, dar nu a facut asta", a spus Ionescu, pentru Ziare.com.

Mai mult chiar, decizia bancii centrale ar putea avea chiar efecte negative in economia reala, daca, in urma reducerii ratei dobanzii, se va asista la o crestere de preturi, in lunile urmatoare. "Bancile s-ar putea sa creasca dobanzile, ca sa se apere de inflatie, pentru ca, altfel, costul il preiau bancile", a explicat Ionescu. Prin urmare, creditele ar deveni mai scumpe pentru clientii bancilor.

Creditarea, lovita si de regulamentul BNR

Creditarea ar putea fi influentata si de noul regulament al BNR in aceasta privinta, prin care se impune, printre altele, un avans de minim de 25 la suta pentru creditele imobiliare in euro (40% pentru alte valute) si de 15% pentru cele in lei.

"Acel nou regulament incalca regulile de concurenta. E un tratament discriminatoriu fata de sectorul bancar privat, pentru ca stabileste o conditie de avans minim de 25 la suta la imprumuturi, or programul Prima Casa prevede un avans de 5 la suta. Deci statul este favorizat, desi crediteaza tot piata imobiliara, comparativ cu bancile, care o crediteaza la un cost mai mare. Banca Nationala nu ar fi trebuit sa procedeze asa si ar trebui sanctionat de Consiliul Concurentei acest regulament", a declarat Ionescu.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia crede ca acest regulament nu va avea foarte mare influenta in piata creditarii, deoarece bancile deja incepusera sa aplice masuri similare, fara sa mai ofere, de exemplu, credite cu buletinul.

"Nu cred ca reducerea ratei dobanzii are legatura cu regulamentul BNR. Cred ca face parte din promisiunea bancii nationale ca, pe masura ce se vor ivi conditii, va duce o politica de relaxare monetara si este un pas in aceasta directie", a precizat Dochia.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#piata creditare, #rata dobanda politica monetara, #Banca Nationala Romaniei , #dobanzi