Riscurile investitiei in titluri de stat

Miercuri, 13 August 2008, ora 08:40
3529 citiri
Riscurile investitiei in titluri de stat

Investitia in obligatiuni de stat pe piata de capital romaneasca a devenit posibila din 4 august 2008. Desi este cea mai sigura investitie in lei, si aici riscurile isi fac aparitia. Nivelul inflatiei si politica de dobanzi a BNR sunt factorii care influenteaza cel mai mult castigurile la aceste plasamente.

La bursa, pretul titlurilor de stat este exprimat ca procent din valoarea nominala. Pretul de tranzactionare difera de cele mai multe ori de aceasta valoare, avand o influenta decisiva asupra randamentului.

Cu cat investitorul cumpara o obligatiune la un pret mai mare, randamentul obtinut scade. Acesta poate cobori chiar si sub dobanda platita la titlul respectiv, daca pretul de achizitie este mai mare decat valoarea nominala. Astfel ca, decizia de investitie trebuie luata nu dupa valoarea cuponului, ci dupa randamentul pana la maturitate.

Brokerii pun la dispozitia clientilor informatii legate de randamente, care sunt furnizate la cerere prin intermediul consilierilor. Paul Brendea, analist financiar in cadrul Prime Transaction, citat de Conso.ro, spune ca "randamentul se obtine raportand rata cuponului anual la pretul de tranzactionare la bursa al obligatiunii".

Adi Lupsan, responsabil operatiuni clienti institutionali de la SSIF Intercapital Invest apreciaza ca, in momentul de fata, cuponul obligatiunilor este de 8-9%, iar pretul poate fi redus printr-un discount de 4-5%. Astfel, pretul optim de cumparare al titlurilor de stat, in situatia actuala, ar fi in intervalul 92%-96% din valoarea nominala a acesteia. Acest discount se datoreaza nivelului mai ridicat al inflatiei.

"Este limpede faptul ca riscurile generate de investitia in obligatiuni sunt cu mult reduse fata de investitia in actiuni. Eventualele riscuri sunt cele de inflatie si de rata dobanzii", subliniaza Lupsan.

Titlurile de stat platesc dobanzi fixe, astfel ca daca BNR urca dobanzile in piata, investitorul intra in pierdere, deoarece pretul de vanzare al obligatiunilor scade. In plus, majorarea inflatiei erodeaza castigurile in termen reali.

mai mult

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#titluri de stat, #investitie, #cumparare, #riscuri, #avantaje , #dobanzi