Va creste BNR dobanda de politica monetara?

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 17:17
1368 citiri
Va creste BNR dobanda de politica monetara?

Analistii se asteapta la mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an la sedinta bancii centrale de joi, 30 octombrie, insa nu exclud nici o noua urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflationiste in crestere, din cauza deciziei de majorare a salariilor si pensiilor.

Efectele majorarilor salariale din invatamant si cresterii pensiilor, care ar putea duce la adancirea deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB), vor determina Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa traga un semnal de alarma prin mentinerea dobanzii cheie la 10,25% pe an, in ciuda temperarii inflatiei, tendinta prognozata pana la finalul acestui an, spun unii analisti.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat ca decizia bancii centrale ar putea fi un semnal pentru o politica monetara prudenta, in contextul presiunilor inflationiste in crestere pentru 2009, ca urmare a majorarilor salariale. Cu toate acestea, economistul-sef al Raiffeisen Bank se bazeaza pe o reducere a dobanzii cheie la prima sedinta de politica monetara a anului urmator.

Scaderea ratingului Romaniei poate pune presiuni suplimentare pe decizia BNR

Directorul de investitii al InterAmerican Fond de Pensii, Radu Craciun estimeaza o majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, chiar si cu 0,5 de puncte procentuale, mai ales dupa retrogradarea Romaniei de catre Standard & Poor's. In acelasi timp, el exclude posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii.

Efectele majorarilor salariale asupra inflatiei, care au stat si la baza deciziei de scadere a ratingului Romaniei, ar putea fi contracarate de catre BNR printr-o majorare a dobanzii de politica monetara la 10,5% pe an, considera si analistii de la ING Bank Romania.

"Va fi un semnal de ingrijorare, avand in vedere ultimele evolutii privind deprecierea monedei nationale, insa BNR va reduce, cel mai probabil, dobanda cheie in primul trimestru din 2009", spun ei.

Cu toate ca decizia S&P va pune presiune asupra monedei nationale, Ionut Dumitru nu crede ca BNR va reactiona in sensul majorarii dobanzii cheie, informeaza NewsIn.

Analistii iau in calcul si reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei

Reducerea rezervelor minime pentru pasivele in lei ar putea fi luata in considerare de catre banca centrala la urmatoarea sedinta de politica monetara, insa decizia S&P scade sansele unei astfel de hotarari din partea BNR, mai spun analistii.

BNR ar putea revizui prognoza pe inflatie pana la cel mult 6,4%

Cu toate ca guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca BNR ar putea revizui in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,6% in prezent, pe baza scaderii pretului la petrol, analistii nu cred ca prognoza va fi coborata la nivelul anterior, de 6%.

Ciprian Dascalu considera ca banca centrala va cobori prognoza pana la un nivel de cel mult 6,4%, insa "o astfel de masura nu ar mai avea oricum nicio influenta in conditiile de fata, avand in vedere ca mai sunt doar trei luni pana la finalul anului".

Pe de alta parte, traderul Millenium Bank sustine ca BNR ar putea revizui in sus estimarea privind inflatia pentru anul 2009, de la 4,2% in prezent, pana la 4,5%.

BNR a majorat de sapte ori dobanda de politica monetara de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, interval in care aceasta a urcat de la 7% la 10,25%. Ultima majorare a fost facuta la sedinta de politica monetara din 31 iulie, cand banca centrala a ridicat nivelul dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 10%.

Consiliul de administratie al BNR se va intalni, joi, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, in cadrul careia se va discuta si ultimul raport asupra inflatiei. Urmatoarea sedinta de politica monetara a bancii centrale va avea loc pe 6 ianuarie 2009.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#BNR, #politica monetara, #inflatie, #analisti financiari , #dobanzi