Ziare.com

BNR majoreaza prognoza de inflatie la 8,2 la suta, din cauza Guvernului

de Teodora Bodeanu
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 12:37

   

BNR majoreaza prognoza de inflatie la 8,2 la suta, din cauza Guvernului
Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca rata inflatiei va creste la 8,2 la suta in acest an, comparativ cu estimearea anterioara, de 7,8 la suta, din cauza efectului majorarii taxei pe valoarea adaugata, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu.

In schimb, banca centrala prognozeaza ca inflatia se va tempera puternic pana in decembrie 2011, cand va ajunge la 3,4 la suta.

Potrivit guvernatorului BNR, impactul cresterii TVA de la 19% la 24% este de 2,4 la suta pe trimestru.

"Avem o transmisie etapizata. Avem incalzirea, de exemplu, care se va manifesta in aceasta luna sau in octombrie. In consecinta, estimam ca si impactul majorarii TVA va fi mai mare la sfarsitul anului", a explicat Mugur Isarescu, intr-o conferita de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Un impact semnificativ asupra inflatiei il au si preturile volatile, in special cele pentru legume si fructe, ca urmare a inundatiilor din aceasta vara.

Nu in ultimul rand, exista o foarte mare incertitudine in privinta preturilor administrate (preturile ajustate cu avizul statului).

In trimestrul al treilea s-a observat un coeficient de transmitere a impactului majorarii TVA de 61 la suta, potrivit lui Mugur Isarescu.

In plus, preturile volatile au devenit surse de presiune inflationista. "Anul trecut, acestea ne-au ajutat foarte mult, a fost un an agricol mult si preturile au crescut foarte putin sau au fost in scadere. Comparativ cu baza de calcul, cresterile de acum par importante. Avem un efect de baza", a explicat guvernatorul BNR.

O problema pe care banca centrala a intampinat-o in stabilirea tintelor de inflatie au fost preturile administrate, care au o evolutie inconstanta.

De asemenea, pretul carburantilor a inregistrat, potrivit lui Isarescu, o "actiune divergenta". "Indraznesc sa va spun ca nu prea intelegem logica miscarii, cel putin eu, la preturile combustibililor interni. Nici nu stim de ce se leaga, de pretul titeiului pe piata internat, de evolutia cursului? Variatiile sunt mult prea mari si nu le gasim o explicatie, decat ca actioneaza factori divergenti. Au crescut preturile temporar si atunci cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar, iar pretul titeiului nu justifica o asemenea evolutie", a comentat Isarescu.

Tinta inflatiei pentru acest an a fost pastrata de BNR la 3,5 la suta, ceea ce inseamna ca nu va fi respectata, avand in vedere prognoza de crestere la 8,2 la suta.

De altfel, Mugur Isarscu a explicat ca, in ciuda obsesiei pe care se pare ca toata lumea o are cu incadrarea in tinta, BNR lucreaza cu anticipatia inflationista. Daca anticipatiile raman scazute, se considera ca s-a incadrat in tinta.

Incertitudinele duc la o incredere scazuta a consumatorilor

Guvernatorul bancii centrale sustine ca presiunile asupra inflatiei se mentin si din cauza discutiilor care se poarta pe aceasta tema, care conduc la o incredere scazuta a consumatorului.

Astfel, indicile de incredere a consumatorilor este in continua scadere, desi, pe plan european, tendinta este opusa.

"Indicatorul de incredere a consumatorilor este intr-o stare depresiva: e legat si de o stare de neincredere psihica in revenirea economiei. Si discutiile care continua privind maniera in care trebuie sau nu sa se faca ajustarea, solutii care nu par sa fie realiste sau nu sunt deloc realiste contribuie la evolutia in contradictie cu ce se intampla pe plan european, atat in zona euro cat si in noile state, a indicatorului de incredere", a explicat Isarescu.

Starea de incertitudine economica si politica produc si dificultati in prognozarea inflatiei. "Ecartul de incertitudine este mare, legat si de incredere. Nu reusim sa-l miscoram, trebuie sa spunem acest adevar, lucram cu foarte multe date, care par sa se schimbe de la o luna la alta. Nici modelul nu le inghite usor, sunt prea multe incertitudini", a explicat guvernatorul BNR.

Increderea este afectata si de ajutarile din mediul privat, dar si din cel bugatar, acestea conducand si la scaderea cererii.

Tinta de inflatie pentru 2012 ramane la 3 la suta

Pentru 2012, BNR isi mentine o tinta de inflatie de 3 la suta, aceasta fiind considerata o estimare prudenta, avand in vedere ca vor mai exista diverse presiuni.

"Este un obiectiv credibil si fezabil, daca vrem sa ramane in Europa. Daca avem alte ganduri, nu mai este nici fezabil, nici credibil. Atingerea tintei este esentiala pentru consolidarea nu numai a credibilitatii BNR ci si a Romaniei", a explicat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a adaugat ca Romania trebuie sa transmita mesajul ca este capabila sa faca ajustari transparente, nu pe "usa din dos a inflatiei", un lucru care nu se practica in UE. Potrivit spuselor sale, ajustarile trebuie facute prin politici monetare si fiscale prudente, taieri de cheltuieli si, in primul rand, trebuie sa se evita ajungerea la ajustare.

De altfel, Mugur Isarescu da vina pe anumite "interese", care nu isi doresc ca Romania sa faca o ajustare transparenta si eficienta. "Se doreste o strangere a curelei prin metode inflationiste si banuim ca acest lucru este o promovare de interese", a comentat el.

Tinta stationara de inflatie denota predictibilitate

Din 2013, BNR a stabilit o tinta stationara de inflatie de 2,5 la suta, cu 0,5 la suta peste ceea ce a stabilit Banca Centrala Europeana (BCE) pentru tarile din zona euro sau cele care vor sa introduca moneda unica. Diferenta se justifica prin faptul ca BNR crede ca vor exista inca probleme structurale in Romania, dar si din cauza faptului ca nu se doreste inhibarea evolutiei preturilor, care sunt libere.

"Coborarea spre 2,5% se inscrie intr-o strategie normala pentru o tara europeana. Romania trebuie sa-si propuna tinte mai scazute", a explicat Isarescu.

Principalul avantaj al unei tinte stationare pentru inflatie il reprezinta predictibilitatea. "Aceasta institutie nu se va juca cu inflatia. Intra in obiectivul statutar pe care il avem - stabilitatea preturilor - si in obiectivul european. Acest mesaj de consecventa va duce la scaderea inflatiei inertiale, din neincredere si din joaca cu cresterea preturilor", a conchis Isarescu.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1761 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevăratele probleme ale legii educatiei pot fi rezolvate doar prin dezbatere in Senat si nu ascunse sub presul asumării răspunderii

Declararea procedurii de asumare a răspunderii pe Legea Educatiei Nationale drept neconstitutională a provocat zazanie in randurile fragilei coalitii guvernamentale, nemultumind in special UDMR. Desi considerăm temerile despre invătarea istoriei si geografiei Romaniei in limba maternă ca fiind nefondate, Spunesitu.ro consideră că Legea discriminează pozitiv si facilitează politizarea conducerii scolilor. Aceste probleme, precum si cele legate de organizarea institutiilor de invătămant si de de structura ciclurilor scolare pot fi rezolvate doar prin dezbatere in Parlament. Credeti că decizia ***tii Constitutionale a fost justă? Credeti că UDMR va părăsi coalitia de guvernămant? Spune si tu. ro

 

Majestate Isarescu, dobanzile mari practicate de bancile vadute ieri de matale cu statu degeaba roman contribuie la inflatie sau la sterilizarea si starpirea romanilor ?

Cadoul de 5 milioane de sclavi datori la banci straine este rasplata prostiei de a fi privatizat in totalitae sistemul bancar romanesc. Iar celelalte 5 milioane d persoane care staistic nu figureaza toti ca someri si reprezinta forta de munca activa fara un loc de munca nu stiti sa-i puneti la treaba desi fondurile europene stau nefolosite si capitalurile bancare zac in banci degeaba... Tara asta nu va face statuie neispravitilor care au adus-o in situatia asta. Poate doar sa le ofere pijamale lor si/sau urmasilor lor.

 

oho..sa fii tu sanatos!!

impactul tvaului...nu se termina curand!! un sfert din banii populatiei sa se duca la sta?! pt ce?! sa-i fure?? o sa cumpere lumea din pietze, o sa cultive iar ceapa in fatza blocurilor, iarasi gaini la cotez..., iar taiat porcu acasa... ce mai...!! La asa stat asha economie!! in loc sa ia putzin din mult ei prefera sa ia muult din nimika! sa fie sanataoshi, economistii lu' peste

 

D-l Isrescu are o experienta deosebita

In ce priveste inflatia...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor