Ziare.com

BNR mentine dobanda cheie la 2,50%, pentru a sasea sedinta consecutiv

Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:21

   

BNR mentine dobanda cheie la 2,50%, pentru a sasea sedinta consecutiv
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an.

In acelasi timp, Banca Centrala a stabilit sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an.

Consiliul de administratie al BNR a decis si pastrarea pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Aceasta este a sasea sedinta consecutiv cand BNR pastreaza dobanda cheie la 2,50% pe an.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In luna mai 2018 BNR a majorat dobanda cheie de la 2,25% la 2,50% si a mentinut-o in urmatoarele sase sedinte - din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie, 6 noiembrie, 8 ianuarie 2019, 7 februarie 2019.

Ce este dobanda de politica monetara

Rata dobanzii de politica monetara (RPM) reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata.

Cand aceasta coboara, creste oferta de bani, politica monetara este considerata expansiva si actioneaza ca un stimul pentru economie, bancile comerciale, populatia si companiile beneficiind de rate mai mici ale imprumuturilor.

Totodata, atunci cand rata dobanzii creste, scade oferta de bani, politica monetara este considerata restrictiva, accesul la credite este ingreunat din cauza majorarii ratelor, consumul populatiei si al intreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea cresterii economice.

I.O.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 547 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor