Isarescu: Cresterea taxelor ar inrautati situatia economica

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 17:25
1145 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca o eventuala majorare a taxelor ar inrautati situatia economiei, aflata inca in recesiune.

In schimb, doua solutii eficiente ar putea fi diminuarea cheltuielilor si alocarea de resurse financiare pentru investitii, relateaza Mediafax.

"Inca nu putem sa spunem cu exactitate care este situatia fiscala, trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este una simpla, pentru ca pe partea de chltuieli acestea se reduc foarte greu", a spus Isarescu, dupa o intalnire cu primarul centrului financiar al Londrei, Nick Anstee.

Potrivit lui Isarescu, cel mai bun lucru pentru Romania ar fi sa urmeze intocmai indicatiile de la Fondul Monetar International, mai ales ca tara noastra are cheltuieli bugetare de 40 la suta din produsul intern brut, fata de 30 - 32% in cazul restul tarilor europene.

Din cauza problemelor din Grecia si a zvonurilor conform carora acestea vor afecta si Romania, dobanzile din piata ar putea fi majorate, a mai spus Isarescu.

"Exista suficienta lichiditate, dar in momentele in care se cultiva o anumita panica, bineinteles ca pietele sunt sensibile si reactioneaza. Parerea mea este ca pietele financiare romanesti s-au maturizat, dar sunt inca sensibile la zvonuri si puncte de vedere exagerate, deci putem sa vedem si ridicari de dobanda", a declarat guvernatorul bancii centrale.

Seful districtului finaciar din Londra, in vizita la BNR

Mugur Isarescu, a salutat, miercuri, prezenta la banca centrala, pentru prima data, a lordului primar al Districtului Financiar al Londrei, Nick Anstee, care face o vizita la Bucuresti.

Isarescu a facut o trecere in revista a activitatii si atributiilor administratorului financiar al Londrei si a evidentiat dinamica relatiilor comerciale dintre Marea Britanie si Romania

Nick Anstee a aratat ca este un privilegiu de a fi oaspetele BNR si a aratat ca se afla in Romania insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri, deoarece aici exista un atragator mediu de afaceri. Acesta a spus ca, in pofida crizei, institutiile financiare au functionat, bancile au jucat in continuare rolul lor.

Managementul riscului, noile reglementari financiare au fost lectiile invatate din criza. Reglementarile nu pot insa inlatura efectele pierderilor suferite de companii. O mai buna supraveghere si o mai buna transparenta pot evita riscurile sistemice, a subliniat Nick Anstee. Acesta a evidentiat importanta unui mediu de afaceri adecvat in Romania, care sa atraga investitii straine si a subliniat rolul parteneriatului public privat in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#Nick Anstee vizita BNR, #mugur isarescu bnr , #Mugur Isarescu