Bancile nu sunt de acord cu noile norme impuse de BNR

Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 11:02
2521 citiri
Bancile nu sunt de acord cu noile norme impuse de BNR

Noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu sunt tocmai pe gustul institutiilor de credit, iar unele banci au venit deja cu propuneri de modificare a proiectului BNR.

Oficialii Volksbank au declarat ca vor cere o delimitare clara intre conditiile impuse bancilor care practica o politica de risc si celelalte, informeaza Evenimentul Zilei.

"Nu va fi o problema pentru noi sa implementam regulamentul BNR, intrucat am facut si pana acum analize de tip stress test, fiind incluse in produsele noastre, insa ar trebui sa se faca o separare clara intre bancile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, si bancile agresive pe acest segment", a afirmat vicepresedintele Volksbank pentru risc si retail, Herwig Burgstaller.

Si presedintele bancii, Gerald Schreiner, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu ar trebui sa intre in colimatorul BNR.

"Daca portofoliul nostru ar avea o evolutie negativa, as intelege ca BNR sa intervina, insa din moment ce banca este foarte atenta la riscuri, nu vad necesitatea acestor impuneri", a afirmat presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Potrivit datelor bancii, creditele de consum negarantate reprezinta circa 5% din portofoliul imprumuturilor acordate de institutie pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare si imprumuturi de nevoi personale garantate.

Potrivit proiectului de regulament, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administratia financiara in anul anterior si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent.

De la intrarea in vigoare a noului regulament si pana cand normele interne ale bancilor vor fi aprobate de Consiliul de supraveghere al BNR, gradul de indatorare acceptat de toate institutiile de credit va scadea la 40%.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#banci, #BNR, #norme, #creditare, #Volksbank , #norme bancare