BNR pastreaza fisa fiscala, dar ar putea relaxa creditele ipotecare

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 16:34
1591 citiri
BNR pastreaza fisa fiscala, dar ar putea relaxa creditele ipotecare

BNR va decide, joi, in privinta relaxarii creditelor ipotecare, permitandu-le bancilor sa renunte la testele de stres aplicate portofoliilor de imprumuturi garantate imobiliar, dar nu renunta la fisa fiscala, a declarat vicepresedintele ARB, Petre Bunescu.

"Fisa fiscala va ramane in vigoare atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele ipotecare. Ceea ce am discutat cu reprezentantii BNR este un amendament la Regulamentul 11/2008, privind creditarea populatiei, care sa permita cresterea gradului de indatorare in cazul imprumuturilor ipotecare, prin eliminarea testelor de stres asupra acestui tip de portofolii", a mai explicat reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de NewsIn.

Bunescu a completat ca modificarea, in conditiile in care este aprobata de Consiliul de Administratie al BNR, va intra in vigoare "imediat ce este publicata in Monitorul Oficial".

De asemenea, bancile nu vor fi nevoite sa depuna, din nou, spre aprobare, normele modificate de creditare la banca centrala, ceea ce scurteaza mult termenul de aplicare a noilor formule de calcul pentru gradul de indatorare.

"Poate vor fi unele banci pe care BNR le va chema la discutii sau pentru care banca centrala ar putea stabili un grad de indatorare mai redus", a mentionat Bunescu.

Unii dintre reprezentantii bancilor au pus franarea creditarii incepand cu octombrie pe seama noului regulament de creditare a populatiei, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca problema este, de fapt, lipsa surselor de finantare pentru multe dintre institutiile de credit romanesti.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august 2008 si a inceput sa fie aplicat de banci din octombrie.

Noile norme impun bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, capacitatea de rambursare este stabilita "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#bnr norme banci, #relaxare credite ipotecare, #fisa fiscala norme , #norme bancare