BNR: Majorarea taxelor si impozitelor este inevitabila in 2009

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 08:22
2377 citiri
BNR: Majorarea taxelor si impozitelor este inevitabila in 2009

Majorarea taxelor si impozitelor ar putea fi unul dintre cele mai neplacute efecte directe ale actualei crize economice, sunt de parere reprezentantii BNR.

Regandirea politicii fiscale se va impune in conditiile in care veniturile la bugetele locale si la cel de stat se vor diminua simtitor in 2009, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu pe probleme de politica monetara.

"Daca se doresc interventii pentru sprijinirea economiei reale si bugetul este deja la limita, ori reduci anumite cheltuieli si prioritizezi investitiile in infrastructura, ori majorezi taxele. Nu cred ca intr-un an electoral se vor taia cheltuieli de la bunuri de capital si salarii in sistemul public", sustine Lucian Croitoru, citat de Capital.

Este pentru a doua oara in ultima periada cand oficialii institutiei vorbesc despre posibilitatea ca viitorul Executiv sa creasca taxele si impozitele.

Mai mult chiar, in urma cu doua saptamani, surse din cadrul BNR au afirmat pentru agentiile de presa ca vor solicita Ministerului de Finante sa majoreze cota unica la 19%, pe fondul diminuarii productiei si a cresterii somajului.

Desi reprezentantii bancii centrale au declarat ca va fi aproape "imposibil ca deficitul bugetar sa se mentina sub 3%", BNR a dezmintit aceasta posibilitate, precizand intr-un comunicat ca aceasta nu este pozitia oficiala a institutiei, ci doar opinia personala a unor angajati.

In acelasi timp, Romania are o mare problema si cu colectarea veniturilor fiscale, ANAF reusind sa stranga la buget putin peste doua treimi din valoarea totala a taxelor care ar putea fi colectate.

"In Romania se colecteaza doar 70% din totalul taxelor care ar putea fi colectate, fata de alte tari unde procentul este mult mai ridicat. Spre exemplu, in Spania se colecteaza 95% datorita calitatii mai bune a sistemului fiscal", a declarat Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica in cadrul PwC Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#BNR, #crestere taxe, #crestere impozite, #efecte criza economica, #colectare , #stiri BNR